Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz támadások Herszon és Dnyipropetrovszk ellen


Grad rakéta-sorozatvetővel lövi az orosz hadsereg Herszont 2023. július 6-án
Grad rakéta-sorozatvetővel lövi az orosz hadsereg Herszont 2023. július 6-án

Legalább egy civil életét vesztette, míg egy másik megsebesült az Ukrajna déli és középső részén lévő régiók elleni csapásokban.

Olekszandr Prokugyin herszoni kormányzó arról számolt be, hogy egy nő meghalt, egy férfi pedig súlyos fejsérüléseket szenvedett az orosz hadsereg éjfél körül kezdődő ágyúzásában a város központjában.

Két mentő is megsebesült, miközben a lakókat menekítették ki az eltalált kilencemeletes épületből, és a lángokat próbálták megfékezni.

Az ukrán védelmi erők tavaly novemberben foglalták vissza Herszon várost és a környező régiót a déli országrészben indított ellenoffenzíva során.

A Dnyeper folyó túlpartjára szorult inváziós csapatok azonban azóta is rendszeresen lövik a területet. A napokban például egy kórházat is célba vettek. Egy orvos életét vesztette, egy ápoló megsebesült.

Baristából lövegkezelő, polgármesterből rakétaparancsnok – mivel foglalkoztak az ukrán katonák a civil életben?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

A megszállók az éjszaka folyamán a szomszédos Dnyipropetrovszki területet is támadták. Nem érkeztek egyelőre hírek áldozatokról a tüzérségi és rakétacsapásokat követően. Szerhij Liszak, a körzet katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy eloltották a tüzet Szinelnyik településen.

Hétfő reggel is folytatódtak az orosz támadások, többek között Mirivszk térségét is hevesen ágyúzták – tájékoztatott.

Az ukrán hadvezetés azt írta friss jelentésében, hogy az elmúlt 24 órában mintegy ötven összecsapásra került sor országszerte.

Kijev az utóbbi hetekben „rendkívül nehéznek és feszültnek” nevezte a keleti és a déli front helyzetét.

„Az ellenség a keletit választotta fő iránynak. Az ottani offenzíva már január óta folyik több irányban” – mutatott rá Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese.

Majd hozzátette, hogy egész előző héten a keleti országrész volt a harcok fókuszpontjában, illetve arra is kitért, hogy az oroszok a Harkivi területen elvesztett területek visszaszerzésén is dolgoznak.

Eközben Moszkvától nagyjából kétszáz kilométerre délnyugatra lelőttek egy ukrán drónt a helyi kormányzó közlése szerint. Vlagyiszlav Sapsa elmondta, hogy sem emberi, sem anyagi veszteségeket nem okozott az akció.

Az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váltak a távirányítású eszközökkel végrehajtott támadások mind az orosz fővárosban, mind a még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten.

XS
SM
MD
LG