Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb palesztinoknak kellett elmenekülniük az izraeli tank- és légitámadások miatt


Az izraeli csapások miatt elmenekült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban 2023. december 29-én
Az izraeli csapások miatt elmenekült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban 2023. december 29-én

Több tízezer gázainak kellett pénteken menekülnie egy izraeli tankoffenzíva miatt, és ponyvák alatt meghúzódnia a palesztin enklávé központjában. Közben a délen támadó izraeli harci gépek házakat romboltak le, amelyek alvó családokat temettek maguk alá.

Izrael újabb támadásokkal zárja az évet Gáza középső és déli részén. Ezzel újabb tömegeket kényszerít menekülésre, köztük olyanokat, akiknek már korábban el kellett hagyniuk az otthonukat. A hadművelet e részét Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a Hamász elpusztítását célzó küldetés lényeges szakaszának nevezte.

Tizenkét héttel azt követően, hogy a Hamász fegyveresei megtámadták az izraeli civileket és katonákat, 1200 embert megöltek és 240 túszt ejtettek, az izraeli erők a Gázai övezet nagy részét már lerombolták. A 2,3 millió lakos csaknem mindegyikét legalább egyszer elűzték otthonából, sokan már harmadszor vagy negyedszer menekülnek.

A gázai egészségügyi hatóságok közölték, hogy az elmúlt 24 órában 187 további palesztin halt meg izraeli csapásokban, így a halálos áldozatok száma 21.507-re emelkedett – ez a gázai lakosság mintegy egy százaléka –, és további több ezer holttest lehet a romok alatt.

A Gázai övezet déli részén, Rafahban, az egyik épületet megsemmisítő légicsapás helyszínén a Reuters újságírói egy betemetett kisgyermek fejét látták a romok között.

A gyermek sikoltozott, miközben egy mentőmunkás az egyik kezével védte a fejét, míg egy másik vésővel próbálta eltörni a betonlapot, hogy kiszabadítsa.

A szomszéd, Sanad Abu Tabet elmondta, hogy a kétszintes ház tele volt kitelepített emberekkel. A reggeli órákban rokonok jöttek a fehér lepelbe burkolt halottakért.

Több tízezer gázai menekült özönlik a zsúfolt központi városrészekbe Burejdzsben, Maghaziban és Nusszejratban, akiket az izraeli erők küldtek el, amikor tankokkal nyomultak előre észak és kelet felől.

A legtöbben délre vagy nyugatra, a már így is túlzsúfolt Deir al-Balah városába igyekeztek, ahol műanyagból készült rögtönzött sátrakat állítottak minden szabad területen.

„Sokat szenvedtünk. Az egész éjszakát fedél nélkül töltöttük, esőben és hidegben, a gyerekeinkkel és az idős asszonyokkal” – mondta Um Hamdi, egy nő, aki nyílt tűz fölött főzött kását, körülötte gyerekekkel.

A közelben az ősz szakállú Abdel Nasszer Avadallah fából és műanyagból készített magának sátrat, és elvesztett családjáról beszélt.

„Eltemettem a gyerekeimet, az egyik 16, a másik 18 éves volt. Ez olyan, amit tényleg nem tudok elhinni. Reggel 6-kor temettem el a gyerekeimet, a testük még meleg volt. Az unokaöcsémet is eltemettem, ő kétéves volt, őt is eltemettem, a feleségemet is eltemettem” – mondta.

„Soha életemben nem gondoltam, hogy eltemetem a gyerekeimet, azt hittem, ők fognak eltemetni engem” – tette hozzá.

Nincs jele az izraeli offenzíva enyhülésének

Izrael azt állítja, hogy mindent megtesz a civilek védelmében, és a Hamászt teszi felelőssé a civil áldozatokért, amiért a terroristák szándékosan köztük mozognak. A Hamász ezt tagadja.

Izrael legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok decemberben nyilvánosan felszólította Jeruzsálemet, hogy a következő hetekben mérsékelje a totális háborút, és térjen át a Hamász-vezetők elleni célzott műveletekre.

Izrael ennek nem mutatja jelét, és az év utolsó hetében újabb támadást indított, amely a központi területek intenzív bombázásával kezdődött.

Izrael csütörtökön bocsánatkérést tett közzé a civilek megöléséért a karácsonyesti légicsapásban, amely a palesztin hatóságok szerint számos ember halálát okozta, és a háború eddigi egyik legnagyobb menekülthullámát váltotta ki.

A helyiek szerint az izraeli hadsereg az elmúlt két napban mélyen behatolt Burejdzsbe a Gáza középső részén zajló harcokban, a keleti külvárosokban még mindig heves küzdelmek folynak. A bombázások ott különösen intenzívek, valamint a szomszédos Nusszejratban és Maghaziban is.

A Palesztin Vörös Félhold önkéntese által egy Maghaziban készített felvételen halottakat és sebesülteket cipelnek ki egy romos épületből. A palesztin média arról számolt be, hogy Nusszejratban éjszaka legalább 35 ember halt meg.

Délen az izraeli erők Han Júniszt is ostromolják, hogy előkészítsék a várható további előrenyomulást a déli fővárosba, amelynek nagy részét december elején foglalták el.

Galant izraeli védelmi miniszter „soha nem látott feladatnak” nevezte a hadműveleteket, és azt mondta, hogy a csapatok elérték a Hamász parancsnoki központjait és fegyverraktárait.

„Műveleteink alapvető fontosságúak a háborús célok eléréséhez. Látjuk az eredményeket és az ellenséges erők megsemmisítését” – fogalmazott.

Gáza szinte teljesen a kívülről érkező élelmiszer-, üzemanyag- és egészségügyi szállítmányokra szorul. Izrael a déli átjárón kívül mindent lezárt.

A nemzetközi szervek szerint az izraeli ellenőrzés után beengedett szállítmányok az enklávé hatalmas szükségleteinek csak kis részét elégítik ki. Múlt héten Izrael engedett a nemzetközi nyomásnak, és megnyitott egy második átkelőt, amelyről azt mondta, hogy megduplázza a napi kétszáz kamion számát, de az ENSZ szerint csütörtökön mindössze 76 teherautó tudott bejutni, szemben a békeidőben megszokott ötszázzal.

Izrael azt mondja, addig fog harcolni, amíg megsemmisíti a Hamászt, amely Izrael elpusztítására esküdött fel. A palesztinok szerint a militáns csoport felszámolása lehetetlen, mert a szervezet szétszórtan működik, és mélyen gyökerezik a 2007 óta uralt területen.

Izrael nyugati szövetségesei, élükön Washingtonnal, megvédték Izrael védekezéshez való jogát a Hamász elleni megtorlással, de egyre jobban aggasztja őket a halálos áldozatok magas száma és a humanitárius krízis.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG