Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb polgári áldozatokat követeltek az orosz légicsapások Ukrajnában


Ukrán katonák kiképzése Kijev közelében 2023. október 24-én
Ukrán katonák kiképzése Kijev közelében 2023. október 24-én

A déli Herszoni területen egy civil életét vesztette, és tizenhat másik megsebesült szerda reggel a helyi kormányzó tájékoztatása szerint.

Olekszandr Prokugyin arról számolt be Telegramon, hogy az elmúlt nap során a megszállók harmincöt légicsapást hajtottak végre a területen.

Az ukrán védelmi erők tavaly ősszel szorították ki az orosz katonákat Herszon egyes részeiről, azonban az inváziós csapatok azóta is gyakran ágyúzzák a felszabadított területeket a Dnyeper túlpartjáról.

Korábban egy helyi illetékes közölte, hogy károk keletkeztek a kritikus infrastruktúrában a nyugati Hmelnickiji területen egy kilőtt orosz drón lezuhanó roncsai miatt. Szerhij Tyurin kormányzó jelentése szerint a robbanáshullám nyomán megrongálódott több másik létesítmény, lakóház és jármű is, illetve legalább tizenhat ember megsérült.

Az ukrán hadsereg arról írt Facebookon, hogy a légvédelem mind a tizenegy pilóta nélküli repülőgépet megsemmisítette, amellyel éjszaka különböző célpontokat próbált támadni Oroszország.

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) értékelése szerint az orosz fegyveres erők már egyre inkább az olcsóbb, könnyebb, hazai gyártású drónokra támaszkodnak az Irán által szállított Sahidok helyett.

A kijevi vezérkar tudatta, hogy az utóbbi huszonnégy órában nyolcvan közvetlen harci összecsapásra került sor a szembenálló felek között. E szerint sikerrel visszavertek több mint tíz előretörési kísérletet a mostanra jórészt porig bombázott Avgyijivkánál.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

A keleti Donyecki területen fekvő várost az oroszok a súlyos veszteségekre tekintettel egyre inkább a levegőből támadják a szárazföldi műveletek helyett.

„Az ellenség mintegy negyven irányított légibombát dobott le két éjszaka leforgása alatt. A szárazföldi támadások száma viszont csökkent, fele a tegnapinak és a tegnapelőttinek – jelentette ki Olekszandr Stupun katonai szóvivő. – Ez nem meglepő annak fényében, hogy az utóbbi öt nap folyamán az ellenség nagyjából 2400 halottat és sebesültet szerzett Donyeckben” – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a legtöbben az avgyijivkai és a közeli marjinkai harcokban vesztették életüket.

Vitalij Barabas, a körzet katonai adminisztrációjának vezetője hangsúlyozta, hogy az orosz egységek megállás nélkül lövik Avgyijivkát. „Az ellenség folyamatosan a város bekerítésével próbálkozik, és további erőket vezényel oda északról és délről” – mondta.

„Két napon keresztül leginkább kis csoportokban dolgoztak, próbáltak rést találni a védelmünkön, de sikertelenül. A védelmi vonal tartja magát” – szögezte le.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG