Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb rakéták kellenek – mondta az ukrán kormányfő Tokióban


Az ukrán miniszterelnök kezet fog japán kollégájával közös sajtótájékoztatójuk után az ukrajnai újjáépítésről rendezett konferencia keretében. Tokió, 2024. február 19.
Az ukrán miniszterelnök kezet fog japán kollégájával közös sajtótájékoztatójuk után az ukrajnai újjáépítésről rendezett konferencia keretében. Tokió, 2024. február 19.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden azt mondta: országának nagy hatótávolságú rakétákra és lőszerre van szüksége ahhoz, hogy véget vessen az orosz inváziónak. Arra számít, hogy átmegy a kongresszusban elakadt amerikai segélycsomag – tette hozzá Tokióban az ukrán újjáépítési konferencián.

Ukrajnának korszerű felszerelése van, katonákat képez ki, és a NATO-szabványok szerint harcol, „az európai országok és az Egyesült Államok feltétlenül támogatnak minket” – mondta Smihal.

Ám az országnak több nagy hatótávolságú rakétára van szüksége légvédelméhez a frontvonalon – tette hozzá.

„Sajnos most ők erősebbek a levegőben, és ez sajnos bizonyos következményekkel jár a fronton. De azt kell mondanom, hogy partnereink nem utasítják el katonai felszerelés szállítását Ukrajnának” – mondta.

Sok nyugati országban az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást visszavetik a növekvő költségek, miközben a háború már a harmadik évéhez közeledik.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna kétoldalú biztonsági megállapodásokat ír alá Franciaországgal és Németországgal

Az Egyesült Államok mintegy 111 milliárd dollárt biztosított Ukrajnának nagyrészt fegyver formájában, de felszerelésként és humanitárius segélyként is, ám az új, 95 milliárd dolláros segélycsomag a szenátusi elfogadás után elakadt a kongresszusban.

Amikor Ukrajna még idén megkezdi F–16-os vadászgépek összeszerelését, „egyensúlyt teremtünk a harctéren, és sokkal könnyebb lesz a dolgunk” – mondta. Jelenleg azonban a nagy hatótávolságú tüzérségi és rakétafelszerelések folyamatos hiánya miatt „az jelenti a fő veszélyt számunkra a harctéren, ha ez leáll vagy késik”.

Az Egyesült Államok Nemzeti Gárdája továbbra is folytatja az ukrán pilóták kiképzését a vadászgépekre, annak ellenére, hogy megszűnt az egyéb katonai segítségnyújtás finanszírozása.

Japán abban bízik, hogy lendületet tud adni Ukrajna globális támogatásának, miközben a háború elhúzódik, és a figyelem a gázai konfliktusra terelődik. Japán az újjáépítési segélyekre összpontosít, részben a gyilkos fegyverek szállítását érintő alkotmányos korlátozások miatt.

Előző nap Kisida Fumio japán miniszterelnök a gazdasági növekedést és újjáépítést elősegítő japán–ukrán konferencián hosszú távú elkötelezettséget ígért Ukrajna újjáépítése mellett.

A konferencián mintegy háromszáz ember és 130 vállalat vett részt a két országból, és több mint ötven megállapodást írtak alá, köztük 15,8 milliárd jen (38 milliárd forint) összegű új japán segélyt az aknamentesítés és más sürgős újjáépítési projektek finanszírozására az ukrán energia- és közlekedési szektorban – közölte a japán külügyminisztérium.

Smihal azt mondta, hogy Ukrajna megérti Japán fegyverexportra vonatkozó politikai korlátozásait, és üdvözölte Tokió elkötelezettségét.

Háromnapos látogatásának befejezéseként szigorú biztonsági intézkedések közepette Smihal felkeresi a Nissan Motor Co. Tokió melletti gyárát, mielőtt kedd délután elhagyja Japánt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG