Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna kétoldalú biztonsági megállapodásokat ír alá Franciaországgal és Németországgal


Volodimir Zelenszkij, Olaf Scholz és Emmanuel Macron Párizsban 2023. február 8-án
Volodimir Zelenszkij, Olaf Scholz és Emmanuel Macron Párizsban 2023. február 8-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral, Párizsban pedig Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik.

„Készülünk a küszöbönálló jelentős találkozókra a partnereinkkel. Új megállapodások vannak tervben” – írta Zelenszkij a korábban Twitterként ismert X-en.

„Mindent megteszünk annak biztosítása érdekében, hogy az egyezmények erőteljesek legyenek Ukrajna számára. Biztos vagyok benne, hogy azok is lesznek. Új biztonsági architektúrát fejlesztünk hazánk számára, amely nemcsak itt és most lesz a hasznunkra, hanem hosszú távon is. Ez olyasmi, amivel soha nem rendelkezett Ukrajna, de mindig szüksége volt rá” – mutatott rá.

Bár még nem tudni részleteket a Kijev által Berlinnel és Párizzsal kötendő szerződésekről, valószínűleg hasonlók lesznek, mint a januárban tíz évre aláírt brit–ukrán biztonsági megállapodás.

Ehhez kapcsolódóan: Kijevbe utazott a brit miniszterelnök, nagyobb támogatást nyújtanak Ukrajnának

Ukrajna háborús erőfeszítéseinek sikere nagyban függ a nyugati szövetségesek segítségétől, márpedig az Egyesült Államok még mindig nem hagyta jóvá a kongresszusban elakadt támogatási csomagot.

Az erőforráshiány miatt különösen súlyos helyzet alakult ki a keleti Donyecki területen fekvő, stratégiai fontosságú Avgyijivkában, amelynek elfoglalásán az orosz hadsereg hónapok óta keményen dolgozik.

Már új főparancsnok vezeti az ukrán hadsereget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

Az ukrán vezérkar szerint a térségben nagyjából ötvenezer orosz katonát vontak össze, akik három oldalról már körbevették a várost, és érkeznek az újabb páncélosok.

Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok arról számolt be, hogy heves összecsapások folynak a városban, amelynek egyes részeiről a védelmi erők most kivonulnak, hogy új állásokat vehessenek fel, miközben az egyik legtapasztaltabb és legjobban felszerelt ukrán hadtest tartalékosait is odavezényelték.

„Az avgyijivkai helyzet nehéz, de ellenőrzés alatt áll” – fogalmazott.

„Új pozíciókat készítünk elő, szilárd erődítmények épülnek. Nagy becsben tartjuk az ukrán föld minden darabját, de a legnagyobb értéket és prioritást az ukrán katonák életének megóvása jelenti számunkra” – tette hozzá.

Ötfős ukrán család vesztette életét egy orosz dróntámadásban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:48 0:00

Az ukrán elnök megerősítette, hogy mindent megtesznek a várost védők támogatása érdekében, hogy elegendő hadi eszköz álljon a rendelkezésükre.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője viszont arra figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Avgyijivka orosz ellenőrzés alá kerül.

„Nagyon nagy részben ez azért történik, mert az ukrán erők fogytán vannak a tüzérségi lőszernek” – szögezte le.

Szakértők szerint a város elfoglalása kulcsfontosságú lenne Oroszország számára a kelet-ukrajnai régiók feletti teljes körű ellenőrzés megszerzése érdekében, ráadásul ezzel Vlagyimir Putyin elnök is fel tudna mutatni valamilyen győzelmet a márciusi államfőválasztás előtt.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG