Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb rakétatámadás-sorozatot indított az orosz hadsereg Ukrajna-szerte


Mentők egy orosz rakétatámadás helyszínén Kijevben 2022. december 29-én
Mentők egy orosz rakétatámadás helyszínén Kijevben 2022. december 29-én

Az ukrán légvédelem több rakétát leszedett csütörtökön számos városban.

„Kijev! A légvédelem működik! Őrizzék meg a higgadtságukat! Maradjanak az óvóhelyen, amíg szólnak a szirénák!” – írta Facebookon a fővárosi régió vezetése.

Helyi beszámolók szerint robbanásokat lehetett hallani egyebek mellett Kijevben, Zsitomirban, illetve Odesszában is.

Csütörtökre virradóra az inváziós erők öngyilkos drónokkal támadták a kritikus infrastruktúrát a Harkivi, a Zaporizzsjai és a Dnyipropetrovszki területen, a legtöbb pilóta nélküli repülőgépet azonban lelőtte a légvédelem a vezérkar tájékoztatása szerint.

„Az orosz megszállók ismét csapást mértek az energetikai infrastruktúrára Harkivban, tizenhárom iráni Shahed–136-os eszközt használtak, ebből tizenegyet sikerült leszedni” – közölték, hozzátéve, hogy ezzel egy időben Dnyipropetrovszkban öt drónt lőttek le.

Zaporizzsja külvárosának bombázásában több áram- és gázvezeték, valamint lakóház megrongálódott.

Légitámadás érte a nemrégiben felszabadított Herszon város egyik kórházának szülészeti osztályát is, de senki nem sebesült meg – tudatta Kirilo Timosenko, az ukrán elnök kabinetfőnök-helyettese.

Ez volt az ukrajnai kritikus infrastruktúrát érő legfrissebb támadássorozat. Az orosz hadsereg október óta nagy erőkkel pusztítja az energetikai létesítményeket az országban, így emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester áramkimaradások veszélyére figyelmeztetett, továbbá arra kérte a lakosokat, hogy halmozzanak fel elegendő ivóvizet és töltsék fel az elektronikai eszközeiket.

Az illetékes hatóságok Dnyipróban, Odesszában és Krivij Rihben az esetleges károk minimalizálása érdekében előre lekapcsolták az áramszolgáltatást.

Az Egyesült Államok néhány napja egy Patriot légvédelmi üteg leszállításáról döntött Ukrajnának, több nyugati ország pedig felszereléseket küldött az energetikai létesítmények helyreállításához.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna saját drónleszedő drónokat fejlesztene

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy Oroszország célja a kritikus infrastruktúra rombolása és a civilek tömeges lemészárlása.

„Várjuk a »békefenntartók« további javaslatait a »békés rendezésről«, a »biztonsági garanciákról« és a provokációk nemkívánatosságáról” – írta Twitteren szarkasztikusan a konfliktus politikai megoldását sürgető nyilatkozatokra utalva.

Eközben folytatódtak a harcok a Donyec-medencében, ahol azonban egyik fél sem tudott semmifajta komolyabb előrelépést elkönyvelni.

„A helyzet megakadt, nem mozdul” – mondta Kirilo Budanov ukrán titkosszolgálati vezető a BBC-nek.

Ehhez kapcsolódóan: Mi Zelenszkij tízpontos béketerve?

A donyecki Bahmutot hevesen támadja az orosz hadsereg, miközben a körülbelül ezer kilométer hosszú front más pontjain inkább defenzívában van a jelentések szerint. A megszállók állásaik stabilizálásán dolgoznak a luhanszki Liman térségében.

„Nem tudjuk őket legyőzni átfogóan minden irányban, ahogy ők sem minket. Nagyon várjuk az újabb fegyverszállítmányokat és a fejlettebb fegyverek érkezését” – jelentette ki Budanov.

Majd hozzátette, hogy bár Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett, Ukrajnának több területen még mindig nem állnak rendelkezésére megfelelő energiaforrások az előrelépéshez.

Oroszország bejelentette, hogy megerősíti ukrajnai katonai jelenlétét, újabb embereket és fegyvereket csoportosít át a szomszédos országba.

„Olyan tevékenységeket folytatunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy sokkal hatékonyabban dolgozzunk ezeken a területeken a közeljövőben” – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, prioritásnak nevezve a konfliktus mielőbbi rendezését és a civilek védelmét.

Készült az AP, a BBC, a dpa, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG