Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb részletek derültek ki a kazanyi iskolai lövöldözésről


A napokban temetik el azt a tíz áldozatot, akiket az oroszországi Kazanyban ölt meg egy iskolai lövöldöző. Még nem világos, mi motiválhatta a szintén tizenéves, eddig büntetlen előéletű elkövetőt, aki néhány napja legális úton jutott lőfegyverhez.

A Szabad Európa oroszországi tudósítója szerint családjukhoz kerültek a Kazanyban, Tatárföld orosz szövetségi állam központjában történt iskolai lövöldözés áldozatainak holttestei.

Az áldozatok (nyolc nyolcadikos diák, valamint az iskola két felnőtt dolgozója) többségét a muszlim hagyományok alapján azonnal eltemetik, a gyászszertartásokat a kazanyi mecset imámja, Rustam Khairullin tartja. A temetés napjára egész Tatárföldön gyásznapot rendeltek el.

Ismeretlen motiváció

A kazanyi mészárlás Oroszország eddigi egyik leghalálosabb fegyveres ámokfutása volt. Bár a hasonló gyilkosságok továbbra is rendkívül ritkák, a közelmúltban megszaporodtak a lövöldözések Oroszországban és a volt szovjet államokban. Tavaly novemberben Voronyezsben és Jekatyerinburgban volt példa lövöldözésre, amelyek összesen hét ember halálát okozták.

A kazanyi lövöldözés feltételezett elkövetőjét sikerült élve elfogni. A rendőrség elmondása szerint a 19 éves Ilnaz Galjavijevként azonosított tettes először egy saját készítésű bombát helyezett el az iskolában, majd tüzet nyitott a robbanás elől menekülő diákokra.

Az Interfax hírügynökség szerint Galjavijev a közeli Tatárföldi Gazdálkodási Egyetemre járt, ahonnan viszont gyenge teljesítménye miatt egy hónappal ezelőtt elbocsátották. Ezenkívül, ahogy azt Irina Voljnec régiós gyermekjogi biztos is elmondta az állami TASZSZ hírügynökségnek, nem tudni semmit az elkövető esetleges motivációjáról.

Legálisan szerzett fegyvert

„A hatóságokkal korábban nem volt konfliktusa: a családját nem tartották számon diszfunkcionálisként, maga a lövöldöző nem szerepelt bűnügyi nyilvántartásokban, sem a fiatalkorú bűnözésért felelős biztos nyilvántartásában” – mondta Voljnec.

„Ami biztos, hogy a család eddig senkiben nem keltett gyanút. Az egyetemen a lövöldözőt kiegyensúlyozott, illedelmes, jól öltözött fiatalembernek, és átlagos tanulónak írták le. Arról szóló pletykákat hallottunk, hogy bosszúvágyból követte el a gyilkosságokat, valakit meg akart büntetni, de ez valószínűleg alaptalan, hiszen már négy éve nem jár ebbe az iskolába” – tette hozzá.

Fegyver-vita: Biden szigorítana, az ellenállás továbbra is nagy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00

Az incidens után néhány órával Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy moszkvai sajtótájékoztatón elmondta: Vlagyimir Putyin elnök felszólította Viktor Zolotovot, az Orosz Nemzeti Gárda vezetőjét, hogy készítsen új szabályozást a civil használatra engedélyezett lőfegyverekre vonatkozóan.

A lövöldöző ugyanis a hírek szerint legálisan jutott fegyverhez: ahogy arra az alsóház egyik képviselője, Alekszandr Kinstein felhívta a figyelmet, Galjavijev április 28-án kapott hatósági engedélyt egy Hatsan Escort PS típusú puska megvásárlására. Kinstein szerint a tragédiához hozzájárult az is, hogy az iskolában nem volt semmilyen biztonsági szolgálat, leszámítva egy, a tanári szobában elhelyezett pánikgombot.

XS
SM
MD
LG