Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb sajtópereket veszített SPAR-ügyben Orbán Viktor


A Fővárosi Törvényszék épületének Alkotmány utcai homlokzata 2021. augusztus 30-án (képünk illusztráció)
A Fővárosi Törvényszék épületének Alkotmány utcai homlokzata 2021. augusztus 30-án (képünk illusztráció)

Az rtl.hu és a Magyar Narancs ellen indított eljárásban a Fidesz elnökével szemben a két hírportál javára ítélt első fokon a Fővárosi Törvényszék – értesült a Media1. Orbán Viktor olyan szerkesztőségeket perelt be, amelyek szemléztek egy osztrák lapban megjelent interjút a SPAR vezérigazgatójával.

Hans Reisch egyebek között arról beszélt a Lebensmittel Zeitungnak, hogy átalakították az élelmiszerlánc magyarországi működését, a cég vagyonának egy részét „Svájcba menekítették” a politikai nyomás miatt. A vezérigazgató Orbán Viktorról is beszélt, és arról, hogy

a magyar miniszterelnök azt javasolta a SPAR-nak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

Orbán Viktor magánszemélyként indított pert az osztrák lapban megjelent cikket szemléző, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Economx ellen, majd több olyan szerkesztőség ellen is, amely átvette a lapszemlét, így a Blikk, a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, az Index, a Magyar Narancs, a Pécsi Stop és az Rtl.hu szerkesztősége ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere

A Klubrádió a Fővárosi Törvényszék szerint hibázott, mert első fokon elbukták a pert, a bíróság helyreigazításra kötelezte a szerkesztőséget. Az Economx és az Index azonban első fokon nyert, ahogy a Media1 tudósítása szerint most az rtl.hu és a Magyar Narancs is.

A törvényszék megállapította, hogy az RTL beszámolója korrekt volt, és a szerkesztőség lehetőséget biztosított Orbán Viktornak, hogy közölje ellenvéleményét. A törvényszék teljes mértékben elutasította a Magyar Narancs szerkesztősége ellen indított keresetet is.

Mint arról az alábbi cikkben beszámoltunk, Orbán Viktort a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda képviseli ezekben a perekben. Az iroda korábban a Biczi és Tuzson nevet viselte, de Tuzson Bence jelenlegi igazságügyi miniszter politikai szerepvállalása miatt kilépett. Biczi Tamás ugyanakkor aktívan politizál: a kormányprogramot a közösségi médiában kritika nélkül terjesztő Megafon tagja Kötter Tamás néven.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG