Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szakembereket veszíthet az oroszországi IT-szektor


A mail.ru orosz internetes vállalat logója a cég moszkvai központján 2019. június 26-án
A mail.ru orosz internetes vállalat logója a cég moszkvai központján 2019. június 26-án

A távoli munkavégzésre vonatkozó törvények módosítása miatt további szakemberek hagyhatják el az orosz IT-szektort, miután az országból már eddig is informatikusok tízezrei költöztek külföldre.

Mivel az informatikusok egy jelentős része bárhonnan végezheti a munkáját, a szakma képviselői erősen felülreprezentáltak voltak azok között, akik az ukrajnai invázió tavaly február 24-i megindítása, majd különösen a részleges mozgósítás szeptemberi bejelentése óta távoztak Oroszországból.

Moszkvai kormányzati becslések szerint jelenleg nagyjából százezer IT-szakember dolgozhat külföldről orosz vállalatoknak.

Ennek tehet keresztbe az a frissen benyújtott törvénytervezet, amellyel egyes szakmákban betiltanák a távoli munkavégzést.

Több keményvonalas politikus korábban arról is beszélt, hogy meg kellene tiltani egyes informatikusok számára a kilépést az országból, megelőzve, hogy NATO-tagállamokban kössenek ki, és esetleges érzékeny információkat osszanak meg.

Az illetékes szakminisztérium azonban decemberben közzétette álláspontját az ügyben, amely szerint egy efféle tilalom ártana az orosz IT-szektor hatékonyságának és versenyképességének. „Végső soron az fog nyerni, aki magához tudja vonzani a legtehetségesebbeket, akár külföldről is” – írták.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma vezetője magasabb adókat vetne ki a külföldről dolgozókra.

Ehhez kapcsolódóan: Több ország élvezi a gazdasági előnyeit az oroszok kivándorlásának a háború miatt

Miközben sok kiábrándult fiatal olyan országba távozott, ahol sokan beszélnek oroszul, vannak, akik távolabbi célpontot szemeltek ki, például Argentínát.

Ilyen a 36 éves, informatikusként dolgozó Roman Tulnov is, aki kijelentette, hogy semmiképp nem fog visszatérni Oroszországba.

„Már egy ideje el akartam menni. Február 24-én pedig minden egyértelművé vált. Megértettem, hogy többé nem lehetséges Oroszországban élni” – mondta, rámutatva, hogy a részleges mozgósítás miatt úgy is meg tudta őrizni a munkáját, hogy hat időzónával arrébb költözött.

„A mozgósítás előtt senki nem gondolta volna, hogy engedélyezni fogják az embereknek, hogy ki tudja, hova költözzenek” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem akarok lelőni senkit” – Sok orosz Georgiába menekült a besorozás elől

A 26 éves, termékdizájner Julija úgy vélekedett, hogy csapatának negyede előbb mondana fel, mintsem kényszer hatására hazaköltözzön.

„Ez az alternatíva nélküli választás kicsit olyan, mint terroristákkal tárgyalni: gyere vissza, máskülönben ellehetetlenítjük a munkádat, a céged és az alkalmazottaidat egyaránt” – mondta.

Mások teljesen felhagytak az oroszországi adózással, például a 37 éves, professzionális pókerjátékos Szása is, aki ugyancsak Argentínában él.

„Ha adót fizetsz, támogatod az államot és a katonai beavatkozást. Én nem fizetek, és nem is tervezem” – szögezte le.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG