Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szankciókat fogadott el az Európai Unió


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az Oroszországgal szembeni hetedik szankciós csomag részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de az intézkedések minden bizonnyal magukban foglalják az aranyembargót.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aláhúzta, hogy a „megerősített, meghosszabbított” büntetőintézkedések „határozott jelzést küldenek Moszkvának, miszerint a közösség fenntartja az erős nyomást, amíg csak szükséges”.

Az újabb korlátozásokat még nem tették közzé az EU hivatalos lapjában, a részletek csak ezt követően lesznek ismertek.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő ugyanakkor elégtelennek minősítette a csomagot. „Ez nem elég, ezt őszintén megmondom a partnereimnek. Oroszországnak sokkal nagyobb árat kell fizetnie a háborúért, hogy rá legyen kényszerítve a békére” – fogalmazott.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn kijelentette, hogy jelenleg a legfontosabb az importtilalom bevezetése az orosz aranyra vonatkozóan.

Oroszország második legnagyobb exportbevételét az arany kivitele jelenti az energiát követően.

A világ hét legfejlettebb ipari gazdaságát tömörítő országcsoport (G7) már júniusban kezdeményezte az aranyembargót, mondván, hogy ezzel fontos eszköztől fosztanák meg a Kremlt, amely így kevésbé lenne képes a szankciók hatásainak csillapítására.

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői tanácsülésükön az aranyembargó mellett úgy döntöttek, hogy szigorítják az úgynevezett kettős felhasználású termékek kereskedelmét, további korlátozásokat rendelnek el a közbeszerzésekre és a betétek elfogadására vonatkozóan, valamint tilalmakat állapítanak meg egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódóan.

Emellett újabb negyvennyolc magánszemély és kilenc szervezet felkerül az EU szankciós listájára, köztük egy orosz miniszterelnök-helyettes, több tagköztársasági politikai vezető és a Sberbank.

Arról is döntés született az ülésen, hogy az Európai Békekeret forrásaiból újabb 500 millió eurót csoportosítanak át az ukrajnai fegyverszállítmányok finanszírozására.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG