Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szigorításokkal várja az omikron-hullámot Németország


Maszkot viselő járókelők a frankfurti karácsonyi vásáron 2021. november 22-én
Maszkot viselő járókelők a frankfurti karácsonyi vásáron 2021. november 22-én

Németország valamennyi tartományában életbe léptek az új vírusvariáns terjedésének lassítását célzó járványügyi korlátozások. Noha a járványügyi adatok ott is kedvezően alakulnak, a szakemberek szerint ez csak átmeneti állapot, karácsony után egy–három héttel jöhet az ötödik járványhullám.

A legfontosabb új szabály a társas érintkezésekre vonatkozik, mostantól ugyanis legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus okozta betegség ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

További szigorítások:

  • az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták,
  • a tömegrendezvények elmaradnak,
  • helyszíni közönség nélkül tartják meg a sportversenyeket,
  • szilveszterkor is tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen.

Nem lehet elkerülni az újabb járványhullámot

Németországban egyelőre enyhül a járvány, a napi új fertőződések száma december eleje óta csökken, de a kormány szerint elkerülhetetlen, hogy az omikron kiszorítsa az egyelőre uralkodó delta-variánst és elindítsa a járvány újabb, ötödik hullámát, amit a szakértők karácsony után egy–három héten belülre valószínűsítenek.

Félő, hogy az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás működését is veszélyeztetheti majd.

Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, akiket kitiltottak például a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

A korlátozások az MTI összefoglalója szerint egész Németországra érvényesek, de a tartományok saját hatáskörben tovább szigoríthatnak, és néhol már éltek is ezzel a lehetőséggel.

  • Mecklenburg-Előpomerániában például bezáratták a múzeumokat, a mozikat, a színházakat és az uszodákat, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók.
  • Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormány, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva.

Megpróbálják felpörgetni az oltást

Az omikron elleni védekezés másik fő területe az oltási kampány, mindenekelőtt az új variáns semlegesítését elősegítő emlékeztető oltás beadásának felgyorsítása. Karácsonyra sikerült megvalósítani azt a célt, hogy elérje a harmincmilliót a beadott harmadik oltások száma.

A következő cél a hatvanmillió, amelyet legkésőbb január végén kell elérni. Ugyancsak január végére kell nyolcvan százalékra emelni a legalább egy oltással rendelkezők arányát.

A német szövetségi kormány keddi adatai szerint a lakosság 73,9 százaléka – 61,5 millió ember – kapott legalább egy védőoltást koronavírus ellen. Teljes oltással a lakosság 70,9 százaléka rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36,6 százaléka kapta meg. Oltatlan a lakosság 26,1 százaléka. Közülük négymillióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél fiatalabb gyermek.

XS
SM
MD
LG