Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb támadássorozat az ukrajnai kritikus infrastruktúra ellen


„Boldog új évet!!!” – olvasható a Kijev felett lelőtt orosz drón roncsain 2023. január 1-jén
„Boldog új évet!!!” – olvasható a Kijev felett lelőtt orosz drón roncsain 2023. január 1-jén

Megállás nélkül üzemelt az ukrán légvédelem hétfőre virradóra, de bizonyos károk ennek ellenére is keletkeztek több energetikai létesítményben az ország különböző pontjain.

A légierő arról számolt be, hogy leszedték mind a harminckilenc iráni gyártású drónt az előző éjszakai „masszív támadás” során.

„Az oroszok több hullámban is Shahed drónokat lőttek ki a kritikus infrastruktúrát célozva. Működésben a légvédelem” – jelentette be Olekszij Kuleba, a főváros térségének kormányzója Telegramon.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közölte, hogy a csapások nyomán zavar keletkezett a fűtésben és az áramszolgáltatásban.

Egy ember megsebesült, amikor roncsok zuhantak egy épületre a város északkeleti részén.

A Dnyipropetrovszki és Zaporizzsjai területen hajnalban kilenc drónt semmisített meg az ukrán hadsereg.

Ehhez kapcsolódóan: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a védekezésben részt vevőknek, és úgy vélte, hogy a Kreml erőfeszítései hiábavalónak fognak bizonyulni.

„Sem a pilóta nélküli repülőgépek, sem a rakéták, sem más eszközök nem fognak nekik segíteni. Mert egységesek vagyunk. Őket pedig csak a félelem köti össze” – fogalmazott.

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete Twitteren arról írt, hogy „Oroszország gyáva és szenvtelen támadást intézett Ukrajna ellen az új év korai óráiban, Putyin azonban a jelek szerint nem érti, hogy az ukránok vasból vannak”.

Boldog új évet!

Számos ukrán katona a keleti fronton köszöntette az új esztendőt a Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítása szerint. Egyikük, a 27 éves Pavlo Prizsehodszkij eljátszotta gitáron saját dalát, miután előző éjszaka tizenkét bajtársa vesztette életét egy légicsapásban.

„Szomorú, hogy ahelyett hogy barátokkal találkoznánk, ünnepelnénk és megajándékoznánk egymást, menedéket kellett keresnünk, és többen meghaltak” – mutatott rá.

„Ez borzalmas tragédia, amit soha nem fogunk megbocsátani. Ezért szomorú az újév” – tette hozzá.

Egy közeli padon ülve a 49 éves Oleh Zahrodszkij elmondta, hogy ő önkéntesként jelentkezett, miután a fiát behívták tartalékosnak. Fia most kórházban van, agysérüléssel küzd az életéért. „Nagyon nehéz a helyzet” – mondta a könnyeivel küszködve.

Andrij Nebitov kijevi rendőrfőnök fényképet tett közzé az interneten egy lelőtt pilóta nélküli gépről, amelyre az volt írva oroszul, hogy „Boldog új évet!”

„Ez a roncs nem a fronton van, ahol heves harcok zajlanak, hanem itt, egy sportpályán, ahol gyermekek játszanak” – emelte ki.

Ehhez kapcsolódóan: A nemzetközi közösség segíteni próbálja az ukránokat a tél átvészelésében

Az orosz hadsereg a háború február 24-i megindítása óta számos ukrán települést rombolt porrá, civilek ezreit meggyilkolva. Moszkva, miközben tagadja a polgári célpontok bombázását, a szomszédos ország területének mintegy ötödét egyoldalúan és törvénytelenül magához csatolta.

Ukrajna a nyugati országok támogatásával a korábban elfoglalt területek több mint feléről kiűzte már a megszállókat, az utóbbi hetekben azonban jórészt megmerevedtek a frontok.

A kritikus infrastruktúra október óta tartó intenzív bombázása következtében ukránok milliói maradtak áram és fűtés nélkül a téli fagyban. A Kreml azt hangoztatja, hogy ezzel az ukrán haderő harcképességét kívánják csökkenteni, ugyanakkor Kijev szerint a cél a lakosság szenvedésének fokozása, ami háborús bűncselekmény.

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi beszédében jelezte, hogy nem fogják feladni az inváziós célokat, és leszögezte, hogy a legfontosabb kérdés hazája jövője.

„Az apaföld védelme szent kötelességünk elődeink és utódaink felé. A mi oldalunkon van az erkölcsi és a történelmi igazság” – jelentette ki.

Eközben ukrán drón csapódott be egy energetikai létesítménybe az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk régióban, áldozatok nem voltak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG