Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tárgyalás elé néz Navalnij


Navalnij videókapcsolaton keresztül vesz részt egyik tárgyalásán a börtönből 2023. április 19-én
Navalnij videókapcsolaton keresztül vesz részt egyik tárgyalásán a börtönből 2023. április 19-én

Egy moszkvai bíróság szerdán tárgyalást tartott, hogy előkészítse Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető újabb perét. Ezúttal szélsőségesség a vád, a cél pedig Navalnij szerint az, hogy meghosszabbítsák a rács mögött töltött idejét.

Navalnijt, aki rávilágított az orosz hivatali korrupcióra, és hatalmas Kreml-ellenes tüntetéseket szervezett, 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Moszkvába Németországból, ahol idegmérgezéséből lábadozott. Ő maga a Kremlt okolta a mérgezésért.

Eredetileg két és fél év börtönbüntetést kapott a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértése miatt. Tavaly csalás és a bíróság megsértése miatt kilenc év börtönre ítélték. Jelenleg Moszkvától 250 kilométerre keletre egy szigorúan őrzött börtönben tölti büntetését.

A Navalnij ellen felhozott új szélsőséges vádak korrupcióellenes alapítványának tevékenységéhez és legfontosabb munkatársainak kijelentéseihez kapcsolódnak. Szövetségese, Leonyid Volkov közölte, hogy a vádak egészen 2011-es létrehozásáig visszamenőlegesen kriminalizálják Navalnij alapítványának tevékenységét, és ez akár 35 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az újabb váddal egy időben az orosz hatóságok az ukrajnai harcok árnyékában fokozzák fellépésüket az ellenvéleményekkel szemben.

A moszkvai Baszmannij Kerületi Bíróságon tartott tárgyalás tárgya Navalnij újabb perének előkészítése volt. A börtönből, videókapcsolaton keresztül Navalnij több időt kért a 196 ügyirat tanulmányozására.

A bíró néhány perccel megnyitása után be is zárta az ülést, és úgy döntött, hogy zárt ajtók mögött kell megtartani, mert az ügy érzékeny információkat tartalmaz. Az nem egyértelmű, hogy mikor kezdődhet a tárgyalás.

„Ez kísérlet arra, hogy jogellenesen korlátozzanak az ügy anyagainak tanulmányozásában, és elejét vegyék annak, hogy bárki is megismerhesse őket” – mondta Navalnij, mielőtt a nyilvános meghallgatás véget ért.

Ivan Zsdanov, Navalnij munkatársa korábban azt mondta, hogy a nyomozók egy napot adtak Navalnijnak – aki képzett ügyvéd – arra, hogy megismerkedjen az ügy hétszáz oldalas anyagával. Az eljárás októberben indult a korrupció ellen kereszteslovagként harcoló Navalnij és társai ellen, miután Navalnij korrupcióellenes alapítványát szélsőséges szervezetnek minősítették. A vádlottakat ezt követően szélsőséges csoport megszervezésével és finanszírozásával vádolták meg.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij beteg – ügyvédje szerint újra megmérgezhették

„Miközben börtönben vagyok, terrortámadásokat követek el”

Navalnij azt mondta, hogy egy másik, terrorizmus és nácizmus propagálása miatt indított eljárás is indult ellene októberben, önként száműzetésbe vonult társai YouTube-csatornáján tett kijelentései miatt. A hozzászólások bírálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt és kormányát, és elítélik az ukrajnai inváziót.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a hónap elején azt állította, hogy Navalnij társainak az ukrán titkosszolgálatokkal együtt közük volt a Vladlen Tatarszkij Kreml-barát újságíró és propagandista ellen április elején Szentpétervárott elkövetett merénylethez.

Navalnij arról számolt be, hogy egy nyomozó azt mondta neki: ő is külön katonai bírósági tárgyalás elé néz terrorizmus vádjával.

„Vidjukov nyomozó tegnap azt mondta, hogy egy terroristaügyet elkülönítettek ettől az esettől, és hogy én, miközben börtönben vagyok, terrortámadásokat követek el” – tette hozzá.

Navalnij a vlagyimiri terület egyik büntetés-végrehajtási telepéről videókapcsolat segítségével vett részt a tárgyaláson. Alig néhány perccel a kezdete után Jevgenyija Nyikolajeva bíró úgy határozott, hogy a tárgyalást zárt ajtók mögött tartják.

„Azzal, hogy megkísérlik a tárgyalást zárt ajtók mögött tartani, törvénytelenül próbálnak korlátozni abban, hogy megismerkedjek az ügy anyagaival, és megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy senki ne ismerhesse meg őket” – mondta Navalnij, hozzátéve, hogy az ügy anyagai 196 kötetet tesznek ki.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök legismertebb ellenfele visszautasította a vádakat: politikai bosszúnak minősítette őket, valamint az orosz hatóságok kísérletének arra, hogy a lehető leghosszabb ideig távol tartsák őt a politikától.

Ehhez kapcsolódóan: ​Rendkívüli pillanatokat örökített meg a Navalnijról szóló dokumentumfilm rendezője

Munkatársai és támogatói egyre jobban aggódnak Navalnij egészségi állapota miatt. A hónap elején azt mondták, hogy heveny gyomorfájdalmai voltak, és arra gyanakodtak, hogy lassan ható méreggel mérgezik.

Börtönidejéből Navalnij hónapokat töltött egy parányi egyszemélyes cellában, amelyet büntetőcellának is neveznek, állítólagos fegyelemsértésekért – olyanokért, mint hogy nem a megfelelő módon gombolta be a rabruháját, nem a megfelelő módon mutatkozott be egy őrnek vagy nem egy adott pillanatban mosta meg az arcát.

Támogatói azzal vádolják a börtönhatóságot, hogy nem biztosítottak neki megfelelő orvosi segítséget, vakítóan erős fényt használtak a cellájában, és egy mentálisan instabil személy mellé helyezték.

Navalnij kedden közölte, hogy 15 napot töltött a büntetőcellában, és azonnal elrendelték, hogy újabb 15 napig ott legyen.

Háborút prédikálnak az orosz ortodox papok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG