Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tüntetéseket hirdetett Navalnij csapata Oroszországban


Alekszej Navalnij moszkvai bírósági meghallgatásán 2021. február 2-án
Alekszej Navalnij moszkvai bírósági meghallgatásán 2021. február 2-án

Újabb tüntetéseket hirdetettek Oroszországban a börtönében éhségsztrájkot folytató és egyre rosszabb egészségi állapotban lévő Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében, akit a hatóságok tájékoztatása szerint hamarosan átszállítanak egy kórházba.

Leonyid Volkov, Navalnij oroszországi csapatainak főkoordinátora e hét szerdára hirdetett demonstrációt Moszkvába és Szentpétervárra, mondván, az aktivista „élete veszélyben van, nem tudjuk, hogy meddig bírja, de az egyértelmű, hogy nincs időnk”.

A Vlagyimir Putyin elnök legismertebb bírálójának számító politikus több mint három hete kezdett éhségsztrájkba, így tiltakozva az ellen, hogy véleménye szerint nem kap megfelelő orvosi ellátást, pedig súlyos hátfájdalmai vannak és alig érzi a végtagjait. A börtönhatóság szerint megfelelő ellátásban részesül.

Szombaton Navalnij orvosa páciense teszteredményeinek birtokában figyelmeztetett, hogy akár a közeli napokban meghalhat a politikus, mivel nagyon rossz a vérképe, szív-, valamint veseleállás fenyegetheti. „Bármelyik pillanatban meghalhat a páciensünk” – hangsúlyozta.

Később az orosz szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat (FSZIN) bejelentette, hogy a politikust átszállítják egy közeli börtönkórházba. "A. Navalnij egészségi állapota jelenleg kielégítő, egy orvos minden nap megvizsgálja. A páciens beleegyezésével vitaminterápiát írtak fel neki" - közölték.

Kemény hatósági fellépés várható

A hatóságok egyelőre nem reagáltak a tiltakozás meghirdetésére, megfigyelők ugyanakkor kemény válaszintézkedésekre számítanak. A január végi tüntetések során több mint 10 ezer embert vettek őrizetbe.

A szerdai megmozdulást szimbolikus jelentőségű helyszínekre hirdették meg: Moszkvában a Kremlhez közeli Manyezs térre, Szentpéterváron a Palota térre.

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG