Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb újságírókat tartóztattak le Oroszországban


Szergej Karelin a murmanszki bíróságon 2024. április 27-én
Szergej Karelin a murmanszki bíróságon 2024. április 27-én

Folytatódott a független média maradékainak felszámolása is Oroszországban: a hétvégén két újabb riporter ellen emeltek vádat „szélsőségesség” miatt, akik állítólag kapcsolatban álltak a börtönében gyanús körülmények között meghalt Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető alapítványával.

Április 27-én és 28-án rendelték el Konsztantyin Gabov és Szergej Karelin letartóztatását Moszkvában, illetve Murmanszkban, amiért a Navalnij Live YouTube-csatornánál dolgoztak, ekképp részt vettek egy „szélsőséges szervezet” tevékenységében.

Mindkét férfi tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ehhez kapcsolódóan: Az oroszországi ellenvélemények elnyomása: a Szovjetunióban működött, ahogy most is

Az online videócsatornát a Vlagyimir Putyin államfő korábbi leghangosabb bírálójának számító Navalnij támogatói üzemeltetik.

A néhai ellenzéki politikus Korrupcióellenes Alapítványát Oroszországban szélsőséges szervezetnek és külföldi ügynöknek minősítették. Az intézkedés célja általában a független hangok elnémítása, különösképpen az ukrajnai háború kezdete óta.

A törvényszéki meghallgatásról közzétett felvételeken Gabov ketrecben látható, megbilincselve. A férfi korábban bel- és külföldi sajtótermékeknek is dolgozott, köztük a Reuters brit hírügynökségnek, illetve a német Deutsche Wellének.

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00

Karelin ellen is szélsőségesség vádjával indult eljárás, amiért videókat készített az említett YouTube-csatorna számára. Ő szintén dolgozott a Deutsche Wellének, továbbá többek között az AP amerikai hírügynökségnek.

Az Oroszországon kívülről működő Holod médiacsoport április 9-én közölte, hogy becsléseik szerint legalább ötvenhárom személyt vettek már őrizetbe azért, mert a Navalnij-féle alapítványnak dolgoztak.

Március 29-én egy moszkvai bíróság vádat emelt Antonina Favorszkaja, a SOTAvision munkatársa ellen, amiért anyagokat készített és cikkeket írt a szervezetnek, valamint éveken keresztül tudósított Navalnij peréről.

Ő vette fel a legutolsó videót is, amelyen a politikus még élve látható február 15-én, amikor ismét részt kellett vennie virtuálisan egy bírósági tárgyaláson, mielőtt másnap meghalt volna.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése

Nyugati vezetők és jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják a független média elleni támadásokat és a másként gondolkodók elnyomását Oroszországban.

Az Európai Parlament a napokban az oroszországi politikai foglyok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását sürgette, kitérve a Szabad Európa újságírójára, Alszu Kurmasevára is.

XS
SM
MD
LG