Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb vádemelés a Ryanair-járatról leszedett belarusz blogger ellen


Raman Prataszevics Minszkben 2021. június 14-én
Raman Prataszevics Minszkben 2021. június 14-én

A 2021-ben őrizetbe vett Raman Prataszevics újságíró-aktivista ellen „szélsőséges csoport alakítása és vezetése” miatt is vádat emeltek egy kormánykritikus Telegram-csatorna működtetése kapcsán, így ha bűnösnek találják, akár 25 évre is rács mögé kerülhet.

A Ryanair 2021 májusában Minszkben földre parancsolt járatáról leszedett férfi mellett a távollétében társa, egy bizonyos Jan Rudzik ellen is vádat emelt az ügyészség egy Litvániából üzemeltetett Telegram-oldal Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető rezsimjét bíráló tartalmai miatt.

A 2020-as elcsalt választást követő ellenzéki tüntetésekről tudósító Nexta-Live Telegram-portál volt főszerkesztője, illetve Rudzik és egy harmadik, szintén külföldre menekült férfi ellen korábban egyebek mellett lázadások és terrorcselekmények szervezése, szélsőséges tevékenységek finanszírozása címén emeltek vádat, amely tényállások tizenöt év börtönbüntetéssel sújthatók. A tárgyalás idén februárban kezdődött.

Ehhez kapcsolódóan: Kikerült a házi őrizetből az eltérített belarusz újságíró

Helyi sajtóhírek szerint Prataszevics előzőleg minden vádpontban bűnösnek vallotta magát, a legújabb vádakról még nincs információ.

A bíróság április 14-én öt nappal elnapolta a tárgyalást.

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó, 2021. május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevicset és Litvániában tanuló egyetemista barátnőjét, Szofija Szapegát, akinek sokak szerint semmi köze a politikához, egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen.

Később mindkét fiatal „beismerő vallomást” tett, de támogatóik szerint ezek a felvételek kényszer hatására születtek. A gyanúsítottakat egy idő után házi őrizetbe helyezték.

Ehhez kapcsolódóan: Kegyelmet kért a Ryanair-járatról leszedett belarusz blogger barátnője

Számos nyugati ország a két érintett haladéktalan szabadon bocsátására szólított fel, akiket politikai foglyoknak minősítettek.

Belaruszban a 2020. augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

XS
SM
MD
LG