Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ujhelyi István egy uniós biztoshoz fordult az MTVA feletti kormánybefolyás miatt


Ujhelyi István sorban áll az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen megválasztásáról szóló szavazáson, az EP plenáris ülésén
Ujhelyi István sorban áll az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen megválasztásáról szóló szavazáson, az EP plenáris ülésén

Az MSZP európai parlamenti képviselője Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztost kérdezte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap pártosságát bizonyító, lapunk által nyilvánosságra hozott hangfelvételek nyomán.

Figyelemmel kíséri-e a Bizottság a magyarországi médiaszabadság helyzetét?” – kérdezte Ujhelyi István az uniós biztost. Levelében ismerteti a lapunk által feltárt bizonyítékokat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kormánypártiságáról.

A levél szerint mindez „tökéletes tanúbizonyságot ad arról, hogy a közpénzből fenntartott és forintmilliárdokat felemésztő köztelevízióban azt adják le, amire a magyar kormány engedélyt ad.” A képviselő arra kíváncsi, milyen lépéseket tervez tenni a Bizottság az ügyben.

Vera Jourova szeptember végén arról beszélt egy interjúban, hogy „a magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni”. Ennek nyomán a magyar kormány képviselői az uniós biztos menesztését követelték. Vera Jourova dolgozott a magyar kormányt a korábbi Tavares,- illetve Sargentini-jelentéseknél visszafogottabban, de bíráló jogállamisági jelentésen is.

Orbán Viktor kormányfő ezt nyilatkozta róla egyik szokásos pénteki, interjú formájú rádiójegyzetében: „Jourová asszony, aki egy cseh, a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, és azoknak ad igazat.” Az uniós biztost egyébként a miniszterelnök mérsékelt szövetségesének tekinthető Andrej Babis vezette cseh kormány delegálta. (A cseh kormány ugyanakkor nem támogatja a magyar és a lengyel vétót az uniós költségvetés és gazdasági helyreállítási csomag ügyében.)

A hozzá feltett kérdésekre a biztosnak kötelező válaszolnia, de konkrét határidő nélkül. Ez általában egy hónapon belül meg szokott történni.

Ujhelyi István egy tavalyi, a Bizottsághoz benyújtott javaslatáról is beszélt, melyben egy európai médiahatóság felállítását javasolta. „A Bizottság ezt akkor azzal utasította el, hogy nincs benne az Alapszerződésben” – mondta lapunknak, hozzátéve, hogy a javaslatot most megint elő akarja venni.

Cseh Katalin a Bizottság tétovaságáról

Megkérdeztük a szintén EP-képviselő, momentumos Cseh Katalint is, hogy tud-e Jávor Benedek lapunknak tett állításáról, miszerint a Bizottság egy ideje már tárgyal a magyar kormánnyal a hazai médiaszabályozás megváltoztatásáról. Ő a következőt mondta: „tudomásom szerint a Bizottság már dolgozik az ügyön, ami, remélem, fel fog pörögni”.

Hogy ez egyelőre valószínűleg nem diskurzus a kormány és a Bizottság között, arra a képviselő azon szavaiból következtethetünk, miszerint „remélem, hogy ez elindítja a párbeszédet”, utalt a magyar költségvetési vétóra. „Most látni, hogy mekkora problémákhoz vezet, hogy a Bizottság nem foglalkozott a sok médiapanasszal: az egész Unió sínyli épp meg, hogy nem léptek”.

Kormánypárti képviselők véleménye

“Nem fideszes, ez a közmédia. Ez egy független hely” – mondta Halász János a Telex riporterének. „Ne a hangfelvételt nézze, hanem a hírműsorokat! Objektív, független. Majdnem csak az ellenzéket láttam itt hétvégén, Varjú Lászlótól lefele-felfele” – tette hozzá a kormányfrakció képviselője.

Nacsa Lőrinc úgy gondolja, hogy a közmédia kiegyensúlyozott, abban az ellenzék sajtótájékoztatóiról is beszámolnak. „Szerintem a közmédia pártatlanul tudósít. Amikor én megnézem a Híradót, azt látom, hogy az ellenzéki képviselők, baloldali képviselők sajtótájékoztatói ugyanúgy ott vannak” – nyilatkozta a kormánypárti politikus a Telexnek.

„Én szerintem elég kormánypárti, ugyanolyan, mint amilyen, amikor a baloldal volt kormányon. Annyira elfogult körülbelül, mint akkor” – vélekedett Kerényi János fideszes képviselő. A Telexnek arra a kérdésére, hogy normális-e, ha egy közmédia elfogult, Kerényi azt mondta: „Ez minden országban így van. Tehát a közmédia az kormánypárti. Onnan kapja az elemózsiát, világos, hogy odahúz.”

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG