Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra felragyoghat a német Szolár-völgy, mivel Európa az energiahiány felszámolására törekszik


A Deutsche Eco napelempark napelemtáblái a volt katonai repülőtéren Köthenben, Németországban 2011. szeptember 2-án
A Deutsche Eco napelempark napelemtáblái a volt katonai repülőtéren Köthenben, Németországban 2011. szeptember 2-án

Brüsszeltől kért segítséget a napelemipar újjáélesztéséhez és a blokk energiabiztonságának javításához Németország, mivel az orosz üzemanyagtól való túlzott függőség következményeitől sújtott Berlin igyekszik csökkenteni a kínai technológiától való függőségét is.

Berlin egyben ezzel reagált egy új amerikai törvényre, amely olyan aggodalmat keltett, hogy Németország korábban domináns megmaradt napenergia-ipara az Egyesült Államokba települhet át.

A napenergia-termelés összeomlott Németországban – az ország egykor világelső volt a telepítettnapenergia-kapacitás tekintetében –, miután a kormány egy évtizeddel ezelőtt úgy döntött, hogy a vártnál gyorsabban csökkenti az ágazatnak nyújtott támogatásokat, emiatt számos napenergia-ipari cég elhagyta Németországot, vagy csődbe ment.

A keleti Chemnitz város közelében, Szász-Anhalt Szolár-völgyként ismert körzetében a Heckert Solar egyike annak a fél tucat túlélőnek, amelyet elhagyott gyárak vesznek körül. Ezeket a vállalat regionális értékesítési vezetője, Andreas Rauner befektetési romoknak nevezi.

Rauner elmondta, hogy a cégnek, amely jelenleg Németország legnagyobb napelemmodul-, avagy panelgyártója, magánbefektetésekkel és diverzifikált ügyfélkörrel sikerült átvészelnie az államilag támogatott kínai verseny hatását és a német kormány támogatásának elvesztését.

2012-ben Németország akkori konzervatív kormánya csökkentette a napenergia-támogatásokat, válaszul a hagyományos ipar követeléseire, amelynek a fosszilis tüzelőanyagoktól, különösen az olcsó orosz gázimporttól való függőségére jól rávilágított az ukrajnai háború.

„Látjuk, milyen végzetes, ha az energiaellátás teljesen más szereplőktől függ. Ez nemzetbiztonsági kérdés” – mondta Wolfram Günther, Szász-Anhalt energiaügyi minisztere a Reutersnek.

Munkások 320 négyzetméternyi napelemet szerelnek egy tanyasi pajta tetejére a Landshut melletti Binshamban 2012. március 21-én
Munkások 320 négyzetméternyi napelemet szerelnek egy tanyasi pajta tetejére a Landshut melletti Binshamban 2012. március 21-én

Miközben Németország és Európa többi része alternatív energiaforrásokat keres – részben a kieső orosz szállítások pótlására, részben pedig az éghajlati célok elérése érdekében –, megnőtt az érdeklődés egy olyan iparág újjáépítése iránt, amely 2007-ben világszerte még minden negyedik napelem gyártója volt.

A német Fraunhofer Intézet szeptemberi jelentése szerint 2021-ben Európa mindössze három százalékkal járult hozzá a globális napelemmodul-gyártáshoz, míg Ázsia 93 százalékkal, ezen belül Kína hetven százalékkal.

Az ESMC (Európai Napelemgyártók Tanácsa) külön adatai szerint a kínai termelés ráadásul tíz-húsz százalékkal olcsóbb, mint az európai.

Az Egyesült Államok is energetikai rivális

Az Egyesült Államok támasztotta új verseny miatt Európában egyre többen kérik az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testületének segítségét.

Az unió márciusban ígéretet tett arra, hogy Oroszország ukrajnai invázióját és az általa kiváltott energiaválságot követően bármit megtesz a napelemes berendezések alkatrészeinek gyártására irányuló európai kapacitás újjáépítése érdekében.

A feladat még nehezebbé vált, miután augusztusban törvénybe iktatták az amerikai inflációcsökkentő törvényt, amely harmincszázalékos adójóváírást biztosít a megújuló energiaforrások alkatrészeit gyártó új vagy korszerűsített gyárak költségeire. Ezen túlmenően adókedvezményt ad minden egyes támogatható, amerikai gyárban gyártott, majd értékesített komponens után.

Európában az az aggodalom, hogy ez elvonja a potenciális befektetéseket a hazai megújulóenergia-iparágtól. Dries Acke, a SolarPower Europe iparági szervezet politikai igazgatója elmondta, hogy levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, amelyben sürgetik a fellépést.

Válaszul a bizottság jóváhagyta a decemberben induló uniós napenergia-ipari szövetséget, amelynek célja, hogy 2025-re több mint 320 gigawatt (GW) újonnan telepített fotovoltaikus (PV) kapacitás jöjjön létre a blokkban. Ehhez képest 2021-re 165 GW-ot kellett telepíteni.

„A szövetség feltérképezi a pénzügyi támogatás elérhetőségét, bevonzza a magánberuházásokat és megkönnyíti a párbeszédet és a kapcsolatteremtést a termelők és a szállítók között” – írta a bizottság a Reutersnek küldött e-mailben.

A támogatás összegét viszont nem határozta meg.

Berlin is szorgalmazza, hogy az EU akkumulátorszövetségéhez hasonló keretet hozzanak létre a fotovoltaikus energia európai gyártására, mondta Michael Kellner, a gazdasági minisztérium államtitkára a Reutersnek.

Az akkumulátorszövetségnek jelentős szerepet tulajdonítanak az európai elektromosjármű-ipar ellátási láncának kialakításában. A bizottság szerint ez biztosítaná, hogy Európa 2030-ra a kereslet kilencven százalékát hazai gyártású akkumulátorokból fedezhesse.

A napenergia iránti kereslet eközben várhatóan tovább növekszik. Németországban az év első hét hónapjában 42 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált lakossági fotovoltaikus rendszerek száma – derült ki az ország napenergia-szövetségének (BSW) adataiból. A szövetség vezetője, Carsten Koernig elmondta, hogy az év hátralévő részében a kereslet további erősödésére számít.

A geopolitikától függetlenül a Kínára való támaszkodás problematikus, mivel a pekingi zéró-Covid-politika által sújtott, beszűkült szállítási lehetőségek miatt a tavalyi évhez képest megduplázódtak a napelem alkatrészek szállítására vonatkozó várakozási idők.

A berlini székhelyű Zolar lakossági napenergia-szolgáltató szerint az ukrajnai háború februári kezdete óta ötszáz százalékkal nőttek a megrendelések az előző évhez képest, de az ügyfeleknek akár hat–kilenc hónapot is várniuk kell a napelemes rendszer telepítésére.

„Alapvetően korlátozzuk a befogadott ügyfelek számát” – mondta Alex Melzer, a Zolar vezérigazgatója.

A Németországon kívüli európai szereplők kihasználják a lehetőséget, hogy a szászországi Szolár-völgy felélesztésével hozzájáruljanak a kereslet fedezéséhez.

A svájci Meyer Burger tavaly napelemmodul- és cellagyárakat nyitott Szászországban.

Günter Erfurt vezérigazgató szerint az iparágnak még mindig szüksége van konkrét ösztönzőkre vagy más politikai segítségre, ha segíteni akar Európa importfüggőségének csökkentésében.

Ő azonban pozitívan vélekedik, különösen azóta, hogy tavaly Németországban új kormány alakult, amelyben zöld politikusok kapták a kulcsfontosságú gazdasági és környezetvédelmi tárcákat.

„A németországi napenergia-ipar számára most sokkal, de sokkal jobbak az előjelek” – mondta.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG