Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra folyamatosan érkezik kőolaj a Barátság vezetéken, a Mol átvállalta a tranzitdíjat


Sziva Miklós magyar mérnök ellenőrzi a finomítóüzem nyomását a Barátság olajvezeték fogadóállomásán, Százhalombattán 2007. január 9-én
Sziva Miklós magyar mérnök ellenőrzi a finomítóüzem nyomását a Barátság olajvezeték fogadóállomásán, Százhalombattán 2007. január 9-én

Csütörtök reggelre állt helyre a szállítás, miután a Mol átvállalta az orosz fél által Ukrajnának fizetendő tranzitdíjat. Az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől Ukrajnán át kőolaj a Barátságon Magyarországra is.

A Mol közleménye szerint Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy a kőolajvezeték újraindítását a Mol gyors intézkedése tette lehetővé: a késlekedés miatt a vállalat azonnali egyeztetésbe kezdett az ukránokkal és az oroszokkal is, majd átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat.

„A megállapodásnak köszönhetően a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás.”

Egy hete, múlt csütörtökön azért állt le a szállítás, mert az Oroszországot sújtó szankciók miatt a Transznyeft nem tudta kifizetni a tranzitdíjat az Ukrtransznaftának, az ukrán cég számlájára elindított orosz utalásukat a banki rendszer visszafordította. A leállást a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be, de csak augusztus 9-én, kedden, vagyis öt nappal a leállás után.

Emiatt lépett a Mol, és átvállalta, majd átutalta a tranzitdíjat. A Technológiai és Ipari Minisztérium közlése szerint a néhánynapos leállás ellenére a belföldi ellátás nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik.

Az ukrajnai invázió miatt Oroszországot sújtó uniós embargóról több cikkben is beszámoltunk. A tilalom a kőolajra is kiterjed, ám Magyarország, Szlovákia és Csehország átmeneti felmentést kapott alóla.

Vagyis ez a három ország az uniós olajembargó decemberi hatályba lépése után is vehet orosz olajat a Barátság vezetéken át, mert – ahogy a magyar kormány is érvelt Brüsszelben – tengeri kikötő híján máshonnan nem tudnának kőolajhoz jutni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG