Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Éjjel életbe lép az uniós tilalom az orosz szénre


Szénszállító vagonok Oroszországban 2017. április 17-én
Szénszállító vagonok Oroszországban 2017. április 17-én

Augusztus 11-én, az átmeneti időszak zárásaként megszabott éjféli határidő után életbe lép az orosz szénimportra vonatkozó uniós embargó, amelyről a közösség országai négy hónappal ezelőtt állapodtak meg.

A tilalom az ötödik olyan uniós szankciócsomag része, amellyel az orosz gazdaságot büntetik azóta, hogy Vlagyimir Putyin elnök több tízezer orosz katonát vezényelt Ukrajnába február végén.

A szénembargó az első olyan intézkedés az uniós szankciók hét eddigi köréből, amely az energiaexportot sújtja. Ezt a területet a gabonaexport mellett különösen súlyosan érintette az ukrajnai konfliktus.

Augusztus 10-én éjfélkor lejár a 120 napos türelmi idő a széntilalom áprilisi jóváhagyása óta.

Az Európai Bizottság becslése szerint a lépés évente körülbelül nyolcmilliárd dollárba kerülhet Oroszországnak.

Az uniós országok csaknem 52 millió tonna szenet importáltak Oroszországból 2021-ben, szemben az előző évi 41 millió tonnával.

Az EU-ba irányuló szénimport összességében azonban csaknem a felére esett vissza 2014-ről 2020-ra az éghajlatváltozással kapcsolatos célok és a tisztább energiaalternatívák keresésének hatására.

A tervek szerint az orosz olajra vonatkozó uniós tilalom az év végén lép életbe.

Az uniós szankciók a második világháború óta legnagyobb katonai invázióra adott példátlan nemzetközi válasz részét képezik, amely az olajat és a gázt, a SWIFT-fizetéseket, az átrepüléseket és az utazásokat, a műsorszórást veszi célba számos más terület mellett.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG