Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra meghosszabbították a gázai fegyverszünetet, a tárgyalások egyre keményebbek


Izraeliek helyszínelnek a csütörtök reggeli halálos támadás helyszínén Jeruzsálemben 2023. november 30-án
Izraeliek helyszínelnek a csütörtök reggeli halálos támadás helyszínén Jeruzsálemben 2023. november 30-án

Izrael és a Hamász csütörtökön megállapodott abban, hogy újabb nappal meghosszabbítják a tűzszünetet, alig néhány perccel a lejárta előtt. Erre csekélynek tűnt az esély, a militánsok ugyanis a fogságukba esett nők és gyermekek többségét már szabadon engedték palesztin foglyokért cserébe.

Amint csütörtök reggel híre kelt a meghosszabbításnak, fegyveresek tüzet nyitottak a buszra várakozó emberekre ott, ahol a Tel-Avivból induló autópálya eléri Jeruzsálemet. A rendőrség szerint legkevesebb három ember meghalt, és többen megsebesültek.

A rendőrség közölte, hogy a két támadót megölték. Az egyelőre nem világos, hogy a támadást egy palesztin militáns csoport vagy magányos merénylők követték-e el, vagy hogy az akció bármilyen hatással lesz-e a gázai fegyverszünetre.

A nemzetközi nyomás egyre erősödik annak érdekében, hogy a tűzszünet a lehető leghosszabb ideig folytatódjon a csaknem nyolchetes izraeli bombázás és a gázai szárazföldi hadjárat után, amelyek palesztinok ezreit ölték meg, a 2,3 milliós lakosság háromnegyedét elüldözték otthonából, és humanitárius válsághoz vezettek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a háború kezdete óta a harmadik látogatását teszi a térségben, együttérzésének adott hangot a jeruzsálemi támadás áldozatai miatt. Blinken várhatóan szorgalmazni fogja a fegyverszünet további meghosszabbítását és újabb túszok szabadon bocsátását.

„Ez a folyamat eredményeket hoz. Fontos, és reméljük, hogy folytatódni fog” – mondta.

A Hamász és Izrael között közvetítő Katar közölte, hogy a fegyverszünetet a korábbihoz hasonló feltételekkel hosszabbítják meg: a Hamász naponta tíz izraeli túszt enged szabadon cserébe azért, hogy Izrael kienged harminc palesztin foglyot a börtönből.

A bejelentést patthelyzet előzte meg: a Hamász szerint Izrael elutasította a listát, amelyen hét élő fogoly mellett három olyan túsz maradványai szerepeltek, akiket a csoport szerint izraeli légicsapások öltek meg. Izrael később közölte, hogy a Hamász benyújtott egy javított névsort, megnyitva ezzel az utat a tűzszünet meghosszabbítása előtt.

Ehhez kapcsolódóan: A nemzetközi közvetítők a gázai tűzszünet meghosszabbításán dolgoznak

A tárgyalások a jelek szerint egyre keményebbek, a Hamász már elengedte azoknak a nőknek és gyermekeknek a többségét, akiket a háborút kirobbantó, október 7-i, Izrael elleni gyilkos támadás során ejtett túszul. A fegyveresek várhatóan a korábbinál nagyobb követeléseket fognak támasztani a férfiak és a katonák kiszabadulásáért cserébe.

Izrael közölte, hogy mindaddig fenntartja a fegyverszünetet, amíg a Hamász le nem állítja a foglyok szabadon bocsátását, és aztán folytatja a csoport felszámolását célzó offenzívát. Mivel az izraeli csapatok kezén van Gáza északi részének nagy része, egy szárazföldi invázió délen – ahol jelenleg Gáza lakosságának nagy része koncentrálódik – még több palesztin életet követelhet és nagyobb pusztítást hozhat.

A Biden-kormányzat közölte Izraellel, hogy ha offenzívát indít délen, sokkal nagyobb pontossággal kell végrehajtania.

Egyre feszültebbek a túsztárgyalások

A foglyok helyzete és a Hamász október 7-i dél-izraeli támadását követő sokk megerősítette a háború támogatóit Izraelben. Netanjáhúra azonban nagy nyomás nehezedik a túszok hazahozatala érdekében, és amíg további elengedésekre van kilátás, nehézségekbe ütközhet az offenzíva folytatása.

A pénteken kezdődő és egyszer már meghosszabbított eredeti fegyverszünet nők és gyermekek szabadon bocsátását követelte meg. Izraeli tisztviselők szerint a gázai fegyveresek még mindig körülbelül húsz nőt tartanak fogva, akik néhány napon belül kiszabadulhatnának, ha a fogolycserék a jelenlegi ütemben folytatódnak.

Ezt követően a fegyverszünet fenntartása az eddiginél keményebb tárgyalásokon múlik majd, ahol Izrael szerint mintegy 126 férfi, köztük több tucat katona elengedése lesz a tét.

A férfiak – és különösen a katonák – esetében a Hamász várhatóan palesztin férfiak vagy prominens foglyok hasonló szabadon bocsátását szorgalmazza majd, aminek Izrael ellenállhat.

Az eddig kiengedett palesztinok többsége tinédzser volt, akiket azzal vádolnak, hogy kövekkel és gyújtóbombákkal dobálták meg az izraeli erőket az összecsapások során. Több nőt katonák megtámadásáért ítéltek el az izraeli katonai bíróságok. A palesztinok megünnepelték a kiengedésüket, szerintük mindannyian ellenállók, az ellen harcolnak, hogy Izrael több évtizede katonai erővel tartja megszállva azokat a területeket, amelyeken ők a saját jövőbeli államukat akarják létrehozni.

A túsztárgyalásokon részt vevő egyik izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a civil férfiak és a katonák szabadon bocsátását szolgáló, további meghosszabbításról szóló tárgyalások csak előzetes megbeszélések voltak, az egyezséget addig nem veszik fontolóra, amíg az összes nő és gyermek ki nem szabadul. A tisztviselő névtelenül beszélt, mert még folynak az egyeztetések.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása?

A szerdán elengedettekkel együtt összesen 73 izraeli – köztük több kettős állampolgár – szabadult ki a hatnapos fegyverszünet alatt. A többségük fizikailag jól van, de megrázták őket a történtek. További 24 túszt – 23 thai állampolgárt és egy filippínót – szintén szabadon engedtek. A tűzszünet előtt a Hamász négy túszt engedett el, az izraeli hadsereg pedig egyet mentett ki. Két foglyot holtan találtak Gázában.

A Hamász és más palesztin fegyveresek több mint 1200 embert öltek meg az október 7-i támadásban, többségében civileket, és körülbelül 240-et fogtak el.

Izrael gázai bombázása és szárazföldi inváziója több mint 13.300 palesztint ölt meg, az áldozatok mintegy kétharmada nő és kiskorú. Ezt a Hamász vezetése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közölte, amely nem tesz különbséget civilek és harcosok között.

A valós szám valószínűleg ennél jóval magasabb, a tisztviselők ugyanis csak szórványosan frissítették az adatokat november 11. óta, amikor megszakadt az adatszolgáltatás északról. A minisztérium szerint több ezer ember eltűnt, félő, hogy a romok alatt fekszenek.

Izrael közölte, hogy 77 katonája halt meg a szárazföldi offenzívában. Azt állítja, hogy gázai fegyveresek ezreit ölte meg, ám bizonyítékokat nem mutatott be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG