Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra sártengerré vált a recski Hunyadi utca


Sártenger a Hunyadi utcában, Recsken 2023. június 24-én
Sártenger a Hunyadi utcában, Recsken 2023. június 24-én

A hétvégi jelentős esőzések ismét sártengerré változtatták azt az utcán Recsken, amelyet két hete öntött el a sárlavina a hegy tetején nyitott, NER-közeli andezitbányából. Olyan sok eső esett hirtelen, hogy a fél település víz alá került. Arról, hogy jött-e újabb sár a bányából, vagy csak a már lemosott és megszáradt földet oldotta fel az eső, eltérők a vélemények.

Nem jött újabb sárlavina a bányából, mint ahogy a megjelent cikkek állítják, a Hunyadi utcában a korábban lehozott sarat mosta el az eső – mondta a Szabad Európának Nagy Sándor, Recsk polgármestere, aki maga is kint volt éjszaka, és munkagéppel segített a takarításban.

„Tiszta víz folyt le a hegyről, újabb sárlavina nem történt. A házakba nem ment be a víz, beázás ott volt, ahol rossz a tető. A visszaköltözött családok ott tudtak maradni a házukban, kitelepítésre nem volt szükség” – fogalmazott a polgármester. Jelenleg a bánya munkagépei takarítanak a Hunyadi utcában – tette hozzá.

Szerinte az lenne a megoldás, hogy a bánya hordja el a felhalmozott földet a hegy tetejéről, a sárlavinával érintett családoknak pedig adjon kártérítést, és mindenki maradjon ott. Ez még mindig jóval olcsóbb lenne, mint belemenni egy bizonytalan bérlakásprogramba, korábban ugyanis erről volt szó.

Ehhez kapcsolódóan: Recski sárlavina: többen saját felelősségre visszaköltöztek, a polgármester gyorsabb segítségre számított

Pénteken és szombaton olyan nagy mennyiségű eső esett hirtelen, hogy Recsk fele víz alá került, bokáig, térdig érő vízben álltak az emberek a kertjükben. Rengeteg házba befolyt a víz, az alsó szintekre, melléképületekbe, pincékbe, ólakba – mondta a polgármester.

A kitermelt köveket egyébként a debreceni BMW-gyár alapozásához hordják. A bánya egyik tulajdonosa a fideszes, debreceni érdekeltségű Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István.

Helyi civil: jött újabb sár a bányából

Két újabb helyen történt sárbefolyás, de akkora mennyiség valóban nem jött a bányából, mint két hete – mondta a Szabad Európának egy helybeli. A Hunyadi utcából nem szállították el a korábban lezúdult sarat, csak az utat tisztították meg, kétoldalt hatalmas agyaghegyek vannak, és vastag agyagréteg, ami azóta megszáradt, de az újabb esőzés fellazította, és újra sártenger van a helyszínen – tette hozzá.

Mint mondta, egy friss drónfelvételen látszik, hogy a hegy tetején felhalmozott földből visszabontottak, de vízelvezető csatornákat nem látott kiépítve.

A helyiek szerint nem megnyugtató a helyzet, sokan napok óta nem tudnak aludni, mert félnek egy újabb sárlavinától. Elégedetlenek, hogy nem vitték el a lezúdult sarat és nem volt fertőtlenítés, pedig derítőket, emésztőket mosott ki a víz.

Korábbi cikkünk a témában: Ház helyett lehet, hogy csak bérlakást kaphatnak a recski sárlavina károsultjai

Úgy tudja, már egyre kevesebben akarnak maradni. Többen csak azért költöztek vissza saját felelősségükre, mert a rendőrség befejezte a házak őrzését. Egy lakást már feltörtek, ahova nem költöztek vissza – mondta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 8-án délelőtt sárlavina öntötte le a recski Hunyadi utca házait, ami mintegy 21 családot, hatvan-hetven főt érint. A lakókat kitelepítették, többen a város sportcsarnokába kaptak átmeneti szálást, matracokon. Voltak, akik rokonokhoz mentek, de ott is kénytelenek a földön aludni.

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Magyar György ügyvédi irodája ingyenes jogi segítséget ajánlott a károsult családoknak. A többségük házuk helyett másik házat szeretnének, de lehet, hogy csak szociális bérlakásra ad támogatást a kormány.

Azt ígérték nekik, hogy mintegy félmilliárd forintos kormányzati támogatásból lakóparkot építenek olasz készházakból, amelyben bérlakásokat kaphatnak havi ötezer forintos bérleti díjért, öt év után pedig megvehetik. Erről azonban még nincs döntés.

Andezitbánya a kert végében – Áldás vagy átok Recsknek az új beruházás?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:15 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG