Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra tárgyalnak a kormánnyal, bővítették követeléseiket a pedagógusok


Teachers' demonstration, 16.06.2023 Budapest
Teachers' demonstration, 16.06.2023 Budapest

A szakszervezetek kezdeményezték a találkozót, amit hétfő délutánra hívott össze a Belügyminisztérium. Az érdekképviseletek közben újabb pontokkal egészítették ki követeléseiket - mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. A parlament pénteken maratoni hosszúságú, szombat reggelig tartó vitán tárgyalt a státusztörvény tervezetéről, miközben a Kossuth téren tüntettek a javaslat ellen.

A szakszervezetek egyik követelése éppen a pedagógusok új jogállásáról szóló, státusztörvényként, sokak által bosszútörvényként vagy rabszolgatörvényként emlegetett javaslatnak a visszavonása. A tervezetről július első felében szavazna a parlament.

A szakszervezetek másik követelése, hogy a kormány vonja vissza az iskolai sztrájkot korlátozó rendelkezéseket. A lap szerint ugyanakkor lesz más megtárgyalni való is a ma délutáni találkozón, mert négy fideszes képviselő olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek péntek este, amellyel heti a mostani 22-26 órás felosztás helyett heti 24 órában rögzítenék a főállású tanárok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét. A szakszervezetek követelésében 22 óra szerepel.

Ehhez kapcsolódóan: Ellenzéki kivonulással zárult a Pintér Sándorral tartott egyeztetés a státusztörvényről

Legutóbb februárban tárgyalt a Belügyminisztérium a PSZ és a PDSZ képviselőivel a sztrájkkövetelésekről. Miután a szaktárca közzétette a pedagógusok új jogállásáról szóló státusztörvény tervezetét a március 16-17-ei sztrájkot követően a sztrájkbizottság ülései abbamaradtak, mert a törvénytervezetről kezdődtek egyeztetések.

A kormány június elején nyújtotta be a parlamentnek a törvényjavaslatot, amelynek a címét is átírták, de a szakszervezetek szerint az immár az új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslatban semmiféle kiszámítható pályaív nem található és a több hónapos szakmai egyeztetések hangsúlyozása is hazugság, mert nem volt semmiféle átfogó szakmai, társadalmi egyeztetés.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG