Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra ukrán kézen a hírhedt Kígyó-sziget


Ezt a képet posztolták ma, 2022. június 30-án az ukránok a Kígyó-szigetről
Ezt a képet posztolták ma, 2022. június 30-án az ukránok a Kígyó-szigetről

Ukrajna azt állítja, hogy katonái kényszerítették távozásra az orosz csapatokat a Fekete-tengeren lévő Kígyó-szigetről, ám ezt Oroszország tagadja. Moszkva azt mondja, csapatait „a jóakarat gesztusaként” vonta ki, hogy mutassa: nem akadályozza a mezőgazdasági termékek exportját.

„KABUM! Nincsenek többé orosz katonák a Kígyó-szigeten. Fegyveres erőink nagyszerű munkát végeztek” – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője Twitteren, és mellékelt egy fotót is, amelyen a sziget több részéről felszálló füstcsíkok láthatók. A Kígyó-sziget egy kicsi, de stratégiailag fontos előretolt állás, amelyet Oroszország az invázió első napjaiban foglalt el.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy csapatai elhagyták a szigetet, amelyet előretolt állásként használt, hogy hajó- és légvédelmi rakétákat, valamint radarrendszereket szállítson haderejének. Azt mondja, a kivonulásra azt követően került sor, hogy az ott állomásozó katonák végrehajtották az összes, rájuk bízott feladatot.

Az Ukrajna partjaitól mintegy negyven kilométerre található Kígyó-sziget ellenőrzése lehetővé tette Oroszország számára, hogy fenyegesse az Odesszába, Ukrajna fő gabonakikötőjébe vezető tengeri utakat.

A sziget az ellenállás jelképévé vált Ukrajna számára, amikor a rajta állomásozó határőrök visszautasították az orosz követelést, hogy adják meg magukat, vagy meghalnak.

Válaszul az egyik határőr üzenetet küldött az orosz zászlóshajónak, a Moszkvának: „Orosz hadihajó, b**** meg magad!”

Az orosz hajó ekkor bombázta a szigetet. Nem világos, hogy hányan haltak meg a támadásban, de az üzenetet küldő katona életben maradt.

A Moszkvát, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoki és irányító hajóját később egy ukrán támadás elsüllyesztette.

Drónok háborúja: a levegőben is folyik a harc Kelet-Ukrajnáért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG