Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újragondolt amerikai külpolitika: Blinken Brüsszelben tárgyal


Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, 2021. március 23-án
Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, 2021. március 23-án

Antony Blinken amerikai külügyminiszter első brüsszeli útján megfogadta, hogy újjáépíti és megerősíti a NATO-t. Ígéretet tett arra, hogy konzultál a szövetségesekkel az afganisztáni helyzetről és az orosz, kínai kapcsolatokról is.

Joe Biden amerikai elnöknek a transzatlanti kapcsolatok helyreállítására tett törekvéseinek szemléltetése érdekében Blinken március 23-24-én részt vesz a NATO külügyminisztereinek találkozóján és a tervek szerint tárgyalásokat folytat majd az Európai Unió vezetőivel is.

„Az Egyesült Államok újjá akarja építeni kapcsolatait, elsősorban a NATO szövetségeseinkkel, fel akarjuk éleszteni a szövetséget” – mondta Blinken Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott találkozóján.

„Azért jöttem, hogy kifejezzem az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét (a NATO iránt)” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy a transzatlanti szövetség létfontosságú pillanathoz érkezett.

Napirenden: Kína, Oroszország és Afganisztán

A NATO-találkozó napirendjén szerepelnek a Kínával és Oroszországgal kapcsolatos aggodalmak, valamint a szövetség 9600 fős afganisztáni missziójának jövője, miután a Trump-kormány tavaly megállapodást kötött a tálibokkal, hogy május 1-ig kivonja csapatait az országból.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatos teljes kivonulás kérdésére reagálva Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államokban a lehetőségek felülvizsgálata még folyamatban van, és szeretné meghallgatni a szövetségesek véleményét is.

„Együtt mentünk be, együtt alkalmazkodtunk, és amikor eljön az ideje, együtt is vonulunk ki"mondta Blinken a NATO afgán missziójáról.

Biden szerint a május 1-jei határidőt „nehéz” lesz Washingtonnak betartani, mert a tálibok és az afgán kormány között 2020 szeptemberében Katarban megkezdett béketárgyalások nem haladnak a terv szerint.

A NATO külügyminiszterei „folytatják az egyeztetéseket az afganisztáni helyzetről és katonai jelenlétünkről a következő lépések együttes értékelése érdekében” ‒ mondta Stoltenberg március 22-i sajtótájékoztatóján.

A NATO-szövetségesek elmondták, hajlandóak Afganisztánban maradni, hogy folytassák az afgán biztonsági erők kiképzését, ha Washington is úgy dönt, hogy marad.

Jelenleg mintegy 2500 amerikai katona van bevetve a háború sújtotta országban.

Blinken útja Biden újragondolt külpolitikájának szemléltetése

Az Oroszországgal való kapcsolat Blinken európai útja során is téma lesz.

Anatolij Antonov, Oroszország Egyesült Államokbeli nagykövete március 21-én tért vissza Moszkvába, miután sürgősségi konzultációra hazahívták.

Moszkva és Washington között egyre feszültebb a kapcsolat, miután Biden orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint gyilkosnak nevezte.

Blinken útja az amerikai külpolitika Biden-féle újragondolásának szemléltetése, amely hangsúlyt fektet a diplomácia és a hosszú távú kapcsolatok fontosságára.

Donald Trump volt elnök politikája, az „Amerika az első!” politika a hagyományos szövetségeseket inkább riválisként, mint partnerként kezelte.

Készült a Reuters és a dpa tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG