Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraindult a szállítás a Barátság kőolajvezetéken


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Szerda délután két órakor még nem a megszokott nyomással ugyan, de újraindult a szállítás a vezetéken – erősítette meg a kormányinfón Gulyás Gergely. Mint mondta, valószínűsíthető az eddigi vizsgálatok alapján, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be az ukrán határ közelében, egy lengyel faluban.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy kedd délután leállt a kőolajszállítás Ukrajna felől a Barátság vezetéken. A Mol a vezetékrendszer irányítójától úgy értesült, hogy az orosz tüzérség eltalált a belarusz határhoz közel egy olyan transzformátorállomást, amely a kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának áramellátásáért felel. Ezt a hibát sikerült elhárítani, ugyanakkor továbbra is dolgoznak azon, hogy normál szinten folytatódhasson a szállítás. Gulyás Gergely megerősítette, hogy az ország kőolajellátása hónapokra biztosított.

A lengyelországi rakétabecsapódásról a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: valószínűsíthető az eddigi vizsgálatok alapján, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be az ukrán határ közelében egy lengyel faluban. A felelősséget firtató kérdésre válaszolva később hozzátette: a háborúért Oroszország felelős, és akkor is közvetett felelősség terheli a lengyelországi rakétabecsapódásért, ha ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Przewodówban.

Gulyás Gergely szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a kormány megítélése szerint nincs szükség a katonai jelenlét megerősítésére az ukrán–magyar határon.

Korábbi cikkünk a témában: Orosz rakéták csapódhattak be a NATO-tag Lengyelország területén

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország Törökország előtt ratifikálja majd a svéd és a finn NATO-csatlakozást.

Az egészségügyi törvény módosítása

Az egészségügyi rendszert alapjaiban átalakító javaslatról Gulyás Gergely azt állította, hogy olcsóbb a mostani ügyeleti rendszer az államnak, mint az új lesz, de a változtatás után hamarabb lehet majd jobb minőségű ellátáshoz jutni. A miniszter szerint az új ügyeleti rendszerről téves információk jelentek meg, volt mintaprojekt, Hajdú-Bihar megyében kipróbálták.

A javaslatok érintik az egészségügyi ellátórendszer szinte valamennyi szegmensét. A Magyar Orvosi Kamara tízoldalas levélben reagált a javaslatra, amelyet jelen formájában nem támogat.

A Szabad Európa több szakembert megkérdezett az egészségügyi ellátást átalakító javaslatcsomagról, erről ebben a cikkben írtunk.

Arra kérdésre, hogy a főváros idén is megkapja-e a 10,2 milliárd forintos támogatást az egészségügyi programra, a miniszter azt mondta, hogy jelenleg is zajlanak az egyeztetések, ezért egy hét türelmet kér.

SZÉP-kártya, szja-mentesség kiterjesztése

Változtat a kormány a Széchenyi Pihenőkártya szabályain. Eltörlik a különböző füleket, a kártyán lévő összeget egyben lehet felhasználni, semmilyen korlátozás nem lesz a célok között.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a vendéglátás bevétele tavalyhoz képest 45 százalékkal nőtt, a turizmus azonban az energiaárak miatt nehéz helyzetbe került, ezért turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. Ennek nincs támogatási része, viszont nem kell befizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást 2022. október 1. és 2023. március 31. között, a már befizetett összeget pedig vissza lehet igényelni.

Megerősítette, hogy kiterjesztik a 25–30 éves nőkre az szja-mentességet, erről decemberben születhet döntés, addigra kiderül, hogy az energiaárak tükrében mit bír el a költségvetés.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG