Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újranyitották a fő határátkelőt Szerbia és Koszovó között


Kiégett teherautók Mitrovicában 2022. december 29-én
Kiégett teherautók Mitrovicában 2022. december 29-én

Erre azt követően került sor, hogy a belgrádi vezetés bejelentette a többségében szerbek lakta észak-koszovói területeken emelt barikádok lebontását.

Aleksandar Vučić szerb elnök arról számolt be, hogy az elkövetkező egy-két nap során eltüntetik azt a tucatnyi barikádot, amelyet Koszovó északi részén emeltek, elzárva az utat két határátkelő felé.

A koszovói rendőrség megerősítette a Szabad Európának, hogy a határtól mintegy két kilométerre lévő barikád elbontása után azonnal újranyitották a merdarei átkelőt.

Merdare az ország legfontosabb határátkelője, amelynek rendkívüli fontossága van a közúti áruszállítás szempontjából, bezárása emellett a külföldről hazatérő emberek számára is problémákat okozott.

A szerb államfő csütörtök reggeli bejelentését megelőzően az Egyesült Államok és az Európai Unió is a feszültség enyhítését sürgette.

„Mindenkit arra szólítunk fel, hogy gyakoroljon maximális önuralmat, haladéktalanul lépjen a helyzet feltétel nélküli csillapításának útjára, valamint tartózkodjon a provokációktól, fenyegetésektől és megfélemlítéstől” – írták a közös közleményben.

Arra is kitértek, hogy Brüsszel és Washington a két ország vezetőivel egyeztet a konfliktus politikai rendezéséről a stabilitás, a biztonság és a helyi közösségek jóléte érdekében.

Több koszovói szerb is összegyűlt Merdarénél, akik kifejtették, hogy csak részben elégedettek a Vučić előző napi tárgyalásai során megkötött megállapodással.

Az északi Mitrovicában csütörtökön felgyújtottak több kamiont, amelyek úttorlaszt alkottak. Egyelőre úgy tűnik, hogy az elkövetők olyan szerbek voltak, akik nem értenek egyet Vučić intézkedésével.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lángoltak fel ismét az etnikai feszültségek Észak-Koszovóban?

A barikádemelésekkel a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt. Egy pristinai bíróság szerdán elrendelte, hogy a férfit engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe.

A koszovói szerb kisebbség nem ismeri el a korábban Szerbia részét képező tartomány 2008-ban kikiáltott függetlenségét. A legutóbbi viszály a még a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblák miatt robbant ki, amelyeket a koszovói szerbek nem hajlandók koszovóira cserélni.

Készült az AFP, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG