Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraszámolták a szavazatokat, a boszniai szerb vezetőt, Dodikot hozták ki győztesnek


Milorad Dodik boszniai szerb vezető a szerb zászlót lengeti a boszniai Banja Lukában összegyűlt több ezer ember előtt október 25-én.
Milorad Dodik boszniai szerb vezető a szerb zászlót lengeti a boszniai Banja Lukában összegyűlt több ezer ember előtt október 25-én.

Bosznia-Hercegovina központi választási bizottsága Milorad Dodikot nyilvánította az ország szerb része – a boszniai Szerb Köztársaság – elnökválasztása győztesének, miután újraszámlálták az október 2-i szavazáson leadott szavazatokat.

A bizottság október 27-én közölte, hogy tagjai 6-1 arányban megszavazták a választási eljárás integritásával kapcsolatos kérdések miatt indított újraszámlálás eredményeinek jóváhagyását,. Előzőleg választási csalások gyanúja merült fel, amelyeket egyes esetekben videófelvételek is bizonyítanak.

Dodik, aki tagadta a választási csalással kapcsolatos vádakat, évek óta a boszniai Szerb Köztársaság legbefolyásosabb politikusa. Szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miközben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat hozott ellene, arra hivatkozva, hogy állítólag megpróbálta aláásni a békét és a stabilitást az országban.

Az újraszámlálás „megerősítette, hogy a szerb népet képviselő Milorad Dodik jelölt, aki az élen állt... a legtöbb szavazattal megőrizte helyét" – közölte Suad Arnautovic, a boszniai központi választási bizottság elnöke.

Az újraszámlálás állami ügyészek és rendőrök felügyelete mellett zajlott Szarajevóban. Dodik tiltakozott ez ellen, szerinte a választási eljárást a boszniai Szerb Köztársaságra kellett volna bízni és a szavazatokat soha többé nem lenne szabad Szarajevóban számolni.

Témába vág: Az oroszbarát Dodik tavaly decemberben súlyos politikai válságot robbantott ki.

A fő ellenzéki pártok – a Demokratikus Haladás Pártja, a Szerbiai Demokrata Párt és a Lista az Igazságért és Rendért – úgy vélik, hogy „korrupcióellenes" jelöltjük, Jelena Trivics nyert. Ő a választás éjszakáján győzelmet hirdetett, de Dodik is ezt tette.

Az urnazárás után néhány órával közzétett nem hivatalos eredmények szerint Dodik mintegy 30 ezer szavazatnyi előnnyel rendelkezett ellenfelével szemben.

A bizottság az újraszámlálás után nem közölt új számokat a szavazatokról.

Az ellenzék már a választás napján azzal vádolta meg Dodikot és pártját, hogy „szervezetten kifosztották a választásokat” és újraszámlálást követeltek. Néhány napja Dodik többezer híve előtt lépett fel a boszniai szerb fővárosban, Banja Lukában és makacsul közölte: „Milorad Dodik nem megy sehová, Milorad Dodik hamarosan az elnöki palotában lesz”.

Témába vág: A magyar adófizetők is jelentősen megtolhatták Milorad Dodik választási kampányát.

Az újraszámlálással a szeparatizmust hirdető harmadik elnöki periódusát kezdni meg a Republika Srpskában.

Szarajevóban, az amerikai nagykövetség csütörtökön azt írta a Twitteren, hogy bármely lépés Bosznia-Hercegovina feloszlatására megsértené az 1995-ös Daytoni békeegyezményt és „súlyos következményei lennének”.

XS
SM
MD
LG