Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra elszakadással fenyegetőzik az oroszbarát boszniai szerb vezető


Egy nappal az általános választások után eltávolítják a választási óriásplakátot, amelyen Milorad Dodik boszniai szerb vezető látható a boszniai Banja Luka városában 2022. október 3-án
Egy nappal az általános választások után eltávolítják a választási óriásplakátot, amelyen Milorad Dodik boszniai szerb vezető látható a boszniai Banja Luka városában 2022. október 3-án

Milorad Dodik, a boszniai szerb szeparatista vezető hétfőn ismét a Bosznia-Hercegovinához tartozó Boszniai Szerb Köztársaság kilépésével fenyegetőzött, egy héttel a választásokat követően, ahol az eredmények azt mutatták, hogy pártja továbbra is vezető szerepben van a szerbek körében.

Az oroszbarát Dodik tavaly decemberben váltotta ki a háború utáni Bosznia legsúlyosabb politikai válságát, amikor megpróbálta kivonni a Szerb Köztársaságot a kulcsfontosságú állami intézmények, például az igazságszolgáltatás, az adórendszer és a közös fegyveres erők fennhatósága alól.

Az amerikai és brit szankciókat és a megnövekedett nemzetközi jelenlétet látva – ami az ukrajnai háború nyugat-balkáni kiterjedésétől való félelem miatt történt – Dodik visszafogta magát. Azt mondta, csak halasztja, nem pedig feladja a tervet.

A boszniai szerbek legfontosabb szövetségesének számító Szerbia fővárosában, Belgrádban tartott sajtótájékoztatón Dodik újból bírálta Bosznia jelenlegi berendezkedését, mondván, hogy az egy idegenek által létrehozott, életképtelen állam.

Az 1992–1995-ös háborút lezáró daytoni békeszerződés értelmében Bosznia két autonóm régióra – a Szerb Köztársaságra és a bosnyák–horvát föderációra – oszlott, amelyeket egy gyenge szövetségi kormány köt össze.

„A Szerb Köztársaságot független államként hoztuk létre (…) és soha nem fogadtuk el Boszniát közös államnak” – mondta Dodik, aki 1998 óta kétszer volt a régió miniszterelnöke, majd elnöke, valamint az ország háromoldalú elnökségének szerb tagja.

„Boszniát újra kell definiálni, és vissza kell térni az (eredeti) alkotmányhoz. Ha ez nem lehetséges, márpedig nem lehetséges, akkor fel kell oszlatni” – mondta.

Dodik, aki szereti hangsúlyozni szoros kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, pártja, az SNSD győzelmét hirdette ki a kormányzás minden szintjén, így a szerb köztársasági elnöki posztért folytatott versenyben is.

Azt mondta, hogy a szerb médiához akar szólni, mert egyesek „megpróbálták megkérdőjelezni a győzelmét”.

Az ellenzéki pártok egy része az elnökválasztás meghamisításával vádolta, és újraszámlálást kért. A régió de facto fővárosában, Banja Lukában tüntetéseket tartottak, amelyeken több ezer támogatójuk vett részt.

A boszniai választási bizottság közölte, hogy a november elejére várható, végleges választási eredmények után megvizsgálja az összes újraszámlálási kérelmet.

Dodik azt is közölte, hogy jogi csapata megpróbálja majd megtámadni Christian Schmidt nemzetközi békemegbízott pozícióját, mondván, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül bitorolta a feladatot.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG