Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feljelentést tettek az újszentiváni polgármester vízkorlátozó lépése miatt


A család ebben az önkormányzati házban lakott 2013-tól 2021 januárjáig. 2020 novemberében a polgármester szankcióként korlátozta a vizet a házban. Bár ezt egyelőre nem tudni hogyan érte el, hiszen az asszonynak akkor nem volt tartozása. A vízszolgáltató titkolózik.
A család ebben az önkormányzati házban lakott 2013-tól 2021 januárjáig. 2020 novemberében a polgármester szankcióként korlátozta a vizet a házban. Bár ezt egyelőre nem tudni hogyan érte el, hiszen az asszonynak akkor nem volt tartozása. A vízszolgáltató titkolózik.

Az Alföldvíz nem akarja elárulni, miért kapcsolták ki a vizet Tímeáéknál, ha a négygyermekes családnak nem volt tartozása. Ha azért tették, mert a polgármester így akarta rábírni a nőt és gyermekeit, hogy kiköltözzenek a bérelt házból, az biztosan jogszerűtlen.

Még múlt héten írtuk meg Tóth Tímea, a gyermekeit egyedül nevelő nő kálváriáját, akit a polgármester gyakorlatilag elüldözött az újszentiváni önkormányzati házból, amelyben akkor már nyolc éve laktak. A falu polgármestere a Szabad Európának elismerte: az ő kérésére korlátozta a szolgáltatást az Alföldvíz Zrt. az ingatlanban úgy, hogy a családnak akkor nem volt tartozása a szolgáltató felé.

Az ügyet részleteiben feltáró cikkünk megjelenése után, hivatali visszaélés miatt tettek feljelentést a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségen. Múlt csütörtökön az Alföldvíz Zrt. visszaállította a szolgáltatást az azóta már lakatlan ingatlanban.

Az Alföldvíz Zrt. titkolózik, még a helyi önkormányzati képviselőnek sem adott a cég tájékoztatást a furcsa korlátozásról. A Szabad Európának nyilatkozó ügyvéd szerint a polgármester esetében fennáll a hivatali visszaélés gyanúja.

Furcsaságok sorozata

Tóth Tímea és gyermekei 2013-ban költöztek Szegedről Újszentivánra. Az asszony időközben elvált a férjétől, így a gyerekekkel egyedül maradt az önkormányzati ingatlanban. Azt sosem tagadta, hogy a rezsit és a bérleti díjat volt, hogy csak nehezen tudta kifizetni, állítása szerint azonban, ha csúszva is, de mindig rendezték a számláikat.

Hivatalosan a családnak az önkormányzattal öt és fél évig volt érvényes szerződése. Azonban szóbeli megegyezés alapján maradhattak az ingatlanban. Tóth Tímea szerint az utolsó – a polgármester által felkínált – szerződést, azért nem írta alá, mert szerinte kamuszerződés volt, a nevén kívül egyetlen személyes adata sem stimmelt.

"Ezt alá kellett volna, hogy írjam és vissza kellett volna küldenem, de én ezt nem tettem meg. És mellé volt még egy levél csatolva, ami azt tartalmazta, hogy mi megegyeztünk abban, hogy április végén elhagyom az ingatlant. Ezt a levelet a visszadátumozott szerződéssel 2019 áprilisában vettem át. Ráadásul nem is az én adataim voltak benne"

– magyarázta Tóth Tímea. Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere szerint szó sem volt kamuszerződésról, csak elírásról.

„A bérleti szerződésben egy alkalommal valóban tévesen kerültek az adatok feltüntetésre. Mindez elírás miatt történt, mert a szerződések felülírással keletkeztek. A bérlőtől ezért elnézést kértünk és tisztáztuk is vele. Nem jelezte, hogy ez számára problémát okozna és semmilyen formában nem tartotta fiktív név alattinak a saját szerződését" – írta a Szabad Európának a polgármester.

A család szóbeli megegyezés után végül a házban maradhatott.

Újszentiván nem egy átlagos falu Szeged alatt. Az elmúlt években több helyi ügy is szerepelt az országos hírekben.
Újszentiván nem egy átlagos falu Szeged alatt. Az elmúlt években több helyi ügy is szerepelt az országos hírekben.

A polgármester kikapcsoltatta a vizet

Tímea 2019-ig takarítónőként dolgozott, de utána a Szegedi Biológiai Kutató Központban laboránsként helyezkedett el. A polgármester és az asszony közötti konfliktus abban az évben sem simult ki. Sőt, tavaly októberben mikor már javában tombolt a koronavírus-járvány ügyvédi felszólító levelet is kapott – ahogy a polgármester fogalmaz - az önkormányzat megbízásából, hogy azonnal költözzenek ki a házból. Az asszony ezt nem tette meg, mivel állítása szerint fizette a lakbért.

A hónap végén azonban tartozás miatt az Alföldvíz Zrt. szakemberei vízszűkítőt szereltek fel a házban. Az asszony egy összegben kifizette a tartozását, így a szolgáltató visszakapcsolta a vizet.

A polgármester írásban elismerte szerkesztőségünknek:

„Ezt követően döntött úgy az önkormányzat ugyanezen szankció alkalmazásáról azért, hogy saját vagyonát védve gondos gazdaként járjon el” – áll a nyilatkozatban.

Az Alföldvíz Zrt. tehát a jelek szerint a polgármester utasítására helyezett fel vízszűkítőt az ingatlanban úgy, hogy akkor a családnak nem volt tartozása a vízszolgáltató felé. Az asszony és a gyerekei három hónapig éltek úgy, hogy a szomszédoknál fürödtek és mostak. A család hiába kért levélben segítséget Novák Katalin minisztertől is, nem kapott.

Tóth Tímea viszont utánajárt annak, hogy miért korlátozták a vízét, annak ellenére, hogy nem volt tartozása.

A lakatlan, de mégis lakott önkormányzati ház
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

Parancsra elzáródó vízcsap

A Szabad Európa kereste az Alföldvíz Zrt.-t, hogy milyen indokkal és kinek az utasítására korlátozták a vizet az ingatlanban. Azonban válaszukban azt írták:

„Az igénybe vett, illetve megrendelt szolgáltatásokkal kapcsolatban a szerződött ügyfelünk vagy annak meghatalmazottjának tudunk felvilágosítást adni. Az ön kérésének nem áll módunkban eleget tenni”

Nem teheti meg egy polgármester, hogy amikor kilakoltatási moratórium van, járvány van, tél van, tudja a család viszonyait, ez az elintézési mód nem csak felháborító, hanem embertelen is

Dunai József Újszentiván önkormányzati képviselője is kereste a vízszolgáltatót. Azonban az Alföldvíz Zrt.-t az sem érdekelte, hogy a férfi a falu törvényesen megválasztott képviselője, aki az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra vonatkozó korlátozásról érdeklődik. Dunai József azt mondta:

„A tényeket akartam megtudni, de helyette csak egy csomó paragrafusra hivatkozva tagadta meg tőlem a választ a szolgáltató. Pedig nekem, mint törvényes önkormányzati képviselőnek kötelességük felvilágosítást adni arról, hogy a mi önkormányzati tulajdonú ingatlanunkban mi történt a vízszolgáltatással”

-mondta az önkormányzati képviselő, aki hozzátette azt is: amióta a veszélyhelyzet fennáll, a hatályos jogszabályok szerint nincs testületi ülés és a polgármester egyedül dönt mindenben. Tehát, ha a polgármester döntött is ilyesmiben, akkor azt nem az önkormányzat, hanem a saját nevében tette.

„Bármi is történt az előző években, akár szerződésileg, akár a nem fizetéssel kapcsolatban, ezek ellenére most télen, járvány idején kiskorú gyerekekkel, ha valaki ilyet megtesz annak nincs lelke. A polgármester kérhette volna a kilakoltatást a szerződés felmondása után. De így nem járhat el egy polgármester, amikor kilakoltatási moratórium van, járvány van, tél van. Ez az elintézési mód nem csak felháborító, hanem embertelen is”

-fejtette ki véleményét Dunai József.

Bár az Alföldvíz Zrt. sem nekünk, sem pedig az önkormányzati képviselőnek nem adott tényleges válaszokat, a cikkünk megjelenése után másnap kivonult az újszentiváni házhoz és megszüntették a vízkorlátozást a házban. Amelyben már egy hónapja nem lakik senki.

A tulajdon védelmének félreértelmezése

Az Utcajogász Egyesület ügyvédje, Kalota Ágnes lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik. Az ügyvéd azt mondta, hogy ha a szolgáltató a polgármester utasítására korlátozta a családnál a szolgáltatást az jogellenes.

„Tulajdon védelme érdekében nem lehet a vízközmű-szolgáltatást korlátozni. Nem világos, hogy a polgármester mit és hogyan ért el ezzel kapcsolatban, de ha a szolgáltató a polgármester felszólítására korlátozta a vízszolgáltatást úgy, hogy a felhasználónak nem volt tartozása, az abszolút jogellenes és túlterjed a polgármester hatáskörén” – tette hozzá Kalota Ágnes.

Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere az önkormányzati vagyon megóvására hivatkozva korlátozta a vízszolgáltatást a házban. Az ügyvéd szerint azonban a vagyon megóvásának, a gondos gazdaként történő eljárásnak megvannak a jogi keretei, amibe az újszentiváni eljárás biztosan nem tartozik bele.

„A polgármester által írtak alapján úgy tűnik, mintha a jogszabályok megkerülésével, egy létfenntartáshoz nélkülözhetetlen szolgáltatás korlátozásával mintegy zsarolná, kényszerhelyzetbe hozná a bérlőt, ezzel próbálva rászorítani az ingatlan elhagyására” – tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Tényi István tett feljelentést a cikkünk megjelenése után ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG