Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kifizették a számlát, mégis elzáratták a vizet a négygyermekes családnál


Újszentivánon az elmúlt években egymást érték a botrányok. Nemrég a polgármestert is elítélték fiktív lakosok bejelentése miatt.
Újszentivánon az elmúlt években egymást érték a botrányok. Nemrég a polgármestert is elítélték fiktív lakosok bejelentése miatt.

Elzáratta a vizet télen az újszentiváni polgármester egy négygyermekes családnál. Az önkormányzati lakást bérlő, egyedülálló asszonynak nem volt tartozása a szolgáltató felé, a polgármester büntette így a családot, amiért korábban néha elmaradtak a fizetéssel.

A Szeged alatti Újszentiván békés kis község is lehetne, de már évek óta nem az. Egy éve derült ki, hogy az önkormányzat fantom közmunkásokat alkalmazott hónapokig. Nem is olyan rég pedig a NAV kezdett nyomozásba egy túlárazott munkásszálló építésének ügyében. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az alig 1 900 fős faluban Putnik Lázár polgármestertől a postahivatal vezetőjéig majdnem kéttucatnyian vannak elítélve fiktív lakosok bejelentéséért.

Hét év lakhatási terror után új otthon

Tiszasziget csendes kis falu, a szerb határtól alig egy köpésnyire. Az egyik újdonsült lakója Tímea, aki egy hónapja költözött ide. Az asszony egyedül neveli öt gyerekét, vagyis hivatalosan már csak négyet, mert a legidősebb lánya egyetemre jár, így kollégiumba költözött.

Mosolyogva fogad egy frissen felújított kis parasztház kapujában. Beljebb tessékel és pironkodva azt mondja: még ne nézzek körül, mert nincs minden a helyén. Két gyereke nemrég jött haza az iskolából, a kisszobában tanulnak. Az egyik biológus lesz, a másik szőlész-borász. Végül a takaros kis konyhában ülünk le beszélgetni. Presszót csinál, kotyogóson. Közben arról mesél, hogy végre megtalálták a helyüket és az otthonukat, de nem volt ez mindig így.

Újrakezdések sorozata

Tóth Tímea 2013-ban még Szegeden élt családjával albérletben, de költözniük kellett, mert a tulajdonos meghalt. A közeli Újszentivánon éppen pályázatot írtak ki önkormányzati házakra, a barátaik szóltak nekik, hogy próbáljanak szerencsét a faluban. Az öt gyermekükkel és a lakás-előtakarékosságiukkal nyert ügyük volt. A pályázat elbírálása a magyar bürokratikus viszonyokhoz képest fénysebességgel zajlott, így másfél hónap múlva, 2013 nyarán be is költözhetett a héttagú család az újszentiváni Boján utca 17-be.

„Egy háromszobás nagyon szép házba költöztünk, aminek nagyon nagy udvara van. Festeni ugyan kellett, de egyébként szépen rendbe volt téve, mi hoztuk a saját bútorainkat, nem volt belülről felszerelve, tűzhelytől kezdve a hűtőig, minden a sajátunk volt. Jöttünk és aláírtuk a szerződéseket, tényleg nagyon kedvesek és rendesen voltak akkor az önkormányzatnál. Azt is megengedték, hogy pár nappal a korábban rendbe tudjuk tenni az ingatlant belülről. A polgármesterrel írtuk alá a szerződést”

– mesélt a még idilli időkről az asszony.

A boldogság azonban gyorsan elszállt. Egy év elteltével Tímea férjének túl szoros lett a kapcsolata az alkohollal, ezért elváltak. A férfi költözött, az asszony pedig egyedül maradt öt gyermekével Újszentivánon. Nem csak anyagilag, érzelmileg is padlóra kerültek, meséli:

„Amíg együtt éltünk a férjemmel addig sem volt anyagilag olyan a helyzetünk, hogy mindent megengedhettünk volna magunknak. Viszont amikor elköltözött, akkor úgy gondoltam, hogy tisztában leszek azzal, hogy most ennyi a bevételünk és ebből fogunk megélni, rá már előtte se nagyon számíthattunk. Az anyagi helyzetünk rosszabb lett, de azt osztottuk be, amennyink volt.”

Szerződtek, de csak alig

A családanya tiszta lappal akart indulni a férj nélküli életében. Ezért értesítette az önkormányzatot is, hogy új bérleti szerződést szeretne, amely a leánykori nevére szól. Az asszonyt azonban a hivatalban türelemre intették, mondván: úgyis nemsokára lejár az öt évre megkötött szerződése, várjon addig, mert abban a bérleti díj is változik majd, nem csak a neve.

Az édesanya Novák Katalinnak is írt levelet, amikor elzárták náluk a vizet. Azóta sem válaszolt neki a családokért felelős miniszter.
Az édesanya Novák Katalinnak is írt levelet, amikor elzárták náluk a vizet. Azóta sem válaszolt neki a családokért felelős miniszter.

2018. júniusában szerződött vele az önkormányzat újra, de akkor már csak hat hónapra. Tímea, bár meglepődött a rövidtávú kontraktuson, végül megnyugodott, mert újabb szerződést ígértek neki.

Putnik Lázárnak, Újszentiván polgármesterének, számos levelet küldött már a Szabad Európa budapesti szerkesztősége különböző ügyei miatt. Eddig azonban egyetlenegy megkeresésünkre sem reagált. Most azonban négyoldalas választ írt a családdal kapcsolatos kérdéseinkre, bár megtiltotta, hogy részleteket közöljünk a leveléből. Azt is írta, hogyha ezt mégis megtesszük, beperel minket.

Putnik Lázár polgármester levele

"Remélem nem kerül sor önkormányzatunk jó hírnevének megsértésére, de amennyiben ez mégis megvalósulna, úgy kénytelenek leszünk peres úton elégtételt venni".

A polgármester szerint a négy gyermeket nevelő asszonnyal az elmúlt években sok gond volt, ezért is ajánlott neki a férj elköltözése után csupán féléves bérleti szerződést.

"Tóth Tímea 2018. július 5-én kérte az 5 évre kötött bérleti szerződés hosszabbítását. Ezt nem állt módomban teljesíteni számára, tekintettel arra, hogy folyamatosan szerződést szegett, egyrészt a közüzemi díjak befizetéseit magától sosem akarta igazolni, valamint ha valamit igazolt is, akkor mindig csupán részeket" – írta Putnik Lázár.

Tóth Tímea azt sosem tagadta sem a polgármester, sem az önkormányzat előtt, hogy nem veti fel őket a pénz. Hiszen ha így lett volna, akkor nem önkormányzati lakásban éltek volna.

A család ebben az önkormányzati házban lakott 2013-tól 2021 januárjáig. Lakbért is fizettek az önkormányzatnak, pedig nem volt szerződésük.
A család ebben az önkormányzati házban lakott 2013-tól 2021 januárjáig. Lakbért is fizettek az önkormányzatnak, pedig nem volt szerződésük.

Nem kamu, csak elírás

A féléves szerződés lejárta után néhány hónappal újabb szerződést kapott, ami vissza volt dátumozva és a személyes adatai sem stimmeltek.

"Ezt alá kellett volna, hogy írjam és vissza kellett volna küldenem, de én ezt nem tettem meg. És mellé volt még egy levél csatolva, ami azt tartalmazta, hogy mi megegyeztünk abban, hogy április végén elhagyom az ingatlant. Ezt a levelet a visszadátumozott szerződéssel 2019. áprilisában vettem át. Ráadásul nem is az én adataim voltak benne"

– magyarázta az asszony, aki sírógörcsöt kapott a szerződés és a levél láttán.

"A bérleti szerződésben egy alkalommal valóban tévesen kerültek az adatok feltüntetésre. Mindez elírás miatt történt, mert a szerződések felülírással keletkeztek. A bérlőtől ezért elnézést kértünk és tisztáztuk is vele. Nem jelezte, hogy ez számára problémát okozna és semmilyen formában nem tartotta fiktív név alattinak a saját szerződését"

– közölte lapunkkal a polgármester.

Az első, 2013-ban aláírt bérleti szerződésen Tóth Tímea még a férje nevét viselte. A második 2019-es szerződésen az adatok hibásak.
Az első, 2013-ban aláírt bérleti szerződésen Tóth Tímea még a férje nevét viselte. A második 2019-es szerződésen az adatok hibásak.

Tímea és a polgármester néhány nap múlva úgy tűnt mégis dűlőre jutottak. Putnik Lázár azzal a feltétellel ígérte oda a házat további bérletre Tímeának, ha az asszony fix 8 órás munkát vállal valahol.

A nő beleegyezett és nem sokkal később a Szegedi Biológiai Kutató Intézetben laboránsként kezdett dolgozni.

A család és az önkormányzat viharos viszonya azonban tovább bonyolódott, amikor Putnik Lázár néhány hónappal később azt kérte Tímeától, hogy mutassa be a munkaszerződését. Az asszony azonban úgy gondolta, hogy a polgármesternek ehhez nincs joga, ezért csak a kereseti igazolását vitte be Putnik Lázár titkárnőjének, aki széttépte és a kukába dobta a dokumentumot.

Az önkormányzat és a négy gyermekét egyedül nevelő nő között ezután kezdett csak igazán elmérgesedni a viszony.

Pandémia

2019 márciusában a koronavírus első hullámában a korlátozások nem csak a kiskorú gyerekeket érintették, hanem az asszony munkahelyét és így a családi kasszát is. Tímea fizetése nagyjából 100 ezer forinttal csökkent abban az időszakban.

Az asszonyt, állítása szerint, a pandémia kezdetén felhívta az önkormányzat ügyintézője.

"Azt mondta: úgy tudnának segíteni, hogy akkor ez alatt az időszak alatt nem kell lakbért fizetni. Kérdeztem, hogy kell-e valamit aláírni, bemenjek-e az önkormányzathoz vagy küldenek-e valamit és esetleg azt visszaküldjem, mondták, hogy nem. Én meg megnyugodtam, hogy jó akkor megbeszéltük telefonon, szerződésünk úgy sincs. És akkor nem utaltam át a lakbért"

– magyarázta lapunknak Tímea.

Erre az időszakra azonban a polgármester egészen máshogy emlékszik. Pontosan az ellenkezőjére.

"Senkinek nem ajánlotta és nem is ajánlhatta fel az önkormányzat ügyintézője, hogy átütemezi vagy elengedi illetve felfüggeszti a fizetést, hiszen erre nem volt felhatalmazása" – fejtette ki a polgármester.

Tímea azonban a telefonhívás után 4 hónapig nem fizetett lakbért, azt gondolta, hogy nem kell. Így újabb levelet kaptak az önkormányzattól. Felszólították, hogy a tartozásuk miatt azonnal költözzenek ki a házból.

A családanya megijedt és kölcsönből, egy összegben kifizette az elmaradt lakbért, így maradhattak. Annyira megörültek, hogy a gyerekkel még a házat is kifestették.

Az önkormányzat vagyonvédelmi akciója: elzárt vízcsap

Tímea a négy gyerekével nem sokáig örülhetett. 2020. októberében ügyvédi felszólítást kaptak, hogy azonnal hagyják el a házat, mert jogtalanul használják. Az asszony szerint ugyan szerződésük nem volt, de fizette a lakbért.

„Akkor már nevettem, hogy ilyen nincs. És, hogy miért velem történik ez? Ezek a kavarások, összevisszaságok, nem is értem, miért kellett ezt csinálniuk. Én teljesen megértettem volna, ha küldenek egy hivatalos önkormányzati levelet, hogy hagyjam el az ingatlant és kész. De az, hogy jogtalanul használom az ingatlant az egy vicc, miközben fizettem érte".

Nem sokkal később azonban kopogtatott egy önkormányzati dolgozó és három szakember a vízszolgáltatótól, akik közölték a családdal, hogy vízszűkítőt szerelnek fel. Az éppen két nőgyógyászati műtétre készülő asszony hiába lobogtatta a befizetett számláit és hiába bizonygatta, hogy már nincs tartozása, a vizet korlátozták.

"Az önkormányzatnak dolgozó férfi telefonált a hivatalba, hogy hát ilyen nincs, hogy itt vagyok a gyerekekkel, tél van, nincs számlatartozásunk, engem műtenek és lesz majd egy másik műtétem, hogy miért kell elzárni a vizet? És a telefon másik végéről elég hangosan, hallhatóan az volt a válasz rá, hogy polgármesteri utasításra el kell zárni a vizet" – mesélte Tóth Tímea.

Putnik Lázár nem tagadta szerkesztőségünknek, hogy ő záratta el a család vízét télen, pandémiás időszakban.

"Az önkormányzat úgy döntött, hogy gondos gazdaként a vagyonát védve alkalmazza ezt a szankciót" – nyilatkozta Putnik Lázár.

Tímea és a gyerekei ezek után csak úgy tudtak mosakodni, hogy több órán át folyatták a vizet. Végül a szomszédok segítettek rajtuk, hozzájuk jártak fürdeni és mosni is majdnem két hónapon át.

Fizette a lakbért, de szerződése sem volt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

December közepén Tímea még Novák Katalin családokért felelős miniszternek is írt levelet, amelyhez a számláit is mellékelte. Választ azonban sosem kapott. Szerkesztőségünk is kereste az ügyben a minisztériumot, idáig mi sem kaptunk választ.

Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere úgy gondolja, hosszú éveken át megbecsülték, segítették a családot és korrektül álltak hozzájuk, csak hát elfogyott a türelmük.

"Nem tudom, hogy más tulajdonos mennyi időn keresztül segítette volna a családot, mi eddig bírtuk"

tájékoztatta a Szabad Európát a polgármester, aki azt is hangsúlyozta levelében, lehet, hogy más már sokkal korábban kiüríttette volna az ingatlan, de ők nem tették.

Nem is tehették volna, hiszen a kilakoltatási moratórium a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet végéig tart. Ez azt jelenti, hogy ha a bérlő szerződését fel is mondják vagy a végrehajtás elindul, akkor sem tehetnek utcára senkit.

A család végül 2021. januárjában költözött el az újszentiváni önkormányzati házból. Tímea azt mondta, megelégelték az önkormányzat lakhatási terrorját és egy faluval arrébb, Tiszaszigeten találtak otthont maguknak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG