Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: súlyos harcok keleten, az oroszok lerombolják a híres mariupoli színházat


Hónapokkal azután, hogy több száz embert öltek meg a színházat érő légicsapások, így nézett ki Mariupol színháza 2022. december 2-án
Hónapokkal azután, hogy több száz embert öltek meg a színházat érő légicsapások, így nézett ki Mariupol színháza 2022. december 2-án

Kelet-Ukrajnában folytatódtak a heves harcok, az orosz támadás a donyecki Bahmut és Avdijivka városnál összpontosul – közölte az ukrán hadsereg vezérkara. Közben egy regionális tisztviselő arról számolt be, hogy az oroszok délen a földdel teszik egyenlővé a híres mariupoli színházat.

Az elmúlt hónapok legkeményebb csatáinak helyszíne, a donyecki Bahmut és Avdijivka szüntelen ágyúzása mellett az oroszok másik három keleti területen, Szumiban, Harkivban és Luhanszkban továbbra is folyamatosan lőnek katonai és polgári célpontokat – adta hírül a vezérkar. Hozzátették, hogy az ukrán erők összesen 19 támadást vertek vissza az elmúlt 24 órában.

Azt is közölték, hogy az elszenvedett jelentős veszteségek miatt az orosz hadsereg terepkórházat állított fel a Zaporizzsjai területen fekvő Bergyanszkban, ahol több üdülőt is barakká alakítottak.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy a törvénytelenül annektált ukrán Krím félsziget északi részén az orosz hadsereg a jelek szerint megerősíti védelmi pozícióit – vélhetően egy esetleges ukrán offenzíva miatt aggódik.

Moszkvában Valerij Geraszimov vezérkari főnök azt mondta, hogy az ukrajnai frontvonal stabil, az orosz erők Donyeck „felszabadításának befejezésére” összpontosítanak.

Ukrajna déli, Azovi-tengeri kikötővárosában, Mariupolban, amely az ukrán harcosok hónapokig tartó ellenállását követően esett korábban el, az orosz katonák december 22-én megkezdték a híres Drámaszínház lerombolását – adta hírül Petro Andrjuscsenko polgármesteri tanácsadó Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására

A műemlék színház, amelyet az orosz invázió kezdetén mintegy hatszáz ember – köztük sok gyerek – befogadására alkalmas óvóhellyé alakítottak, többször is orosz légicsapások célpontja volt, jóllehet egyértelmű jel mutatta, hogy civilek menedékéül szolgál.

„Lerombolása egyértelmű kísérlet arra, hogy örökre elrejtsék az oroszok legnagyobb szándékos és egyidejű gyilkosságának tárgyi bizonyítékát a háború e szakaszában” – írta Andrjuscsenko, hozzátéve, hogy a színháznak már csak a homlokzati részét hagyták épen, nyilván a jövőbeni újjáépítés alapjául.

Az Associated Press vizsgálata megállapította, hogy több mint tízezer új sír tűnt fel Mariupolban, amelyet gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé a harcok során, és a halálos áldozatok száma a háromszorosa lehet a korábban becsült 25.000-nek. Az AP szerint az oroszok több mint ötvenezer ház lebontását tervezik.

Az ukránok egy lehetséges belarusz támadásra készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00
Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG