Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a fegyverszállítások felgyorsítására szólította fel nyugati partnereit


Volodimir Zelenszkij és David Cameron Kijevben 2024. május 2-án
Volodimir Zelenszkij és David Cameron Kijevben 2024. május 2-án

Volodimir Zelenszkij a beígért katonai eszközök célba juttatásának felgyorsítását sürgette az oroszok harctéri előrenyomulásának megállítása érdekében.

„Fontos, hogy a lehető leghamarabb megérkezzenek a fegyverek, ideértve az előző héten bejelentett brit támogatási csomagot is” – szögezte le X-en az ukrán államfő David Cameron brit külügyminiszter pénteki kijevi látogatásának apropóján.

Aláhúzta: most a legégetőbb szükség lőszerekre, különböző rakétákra és páncélosokra van.

Hasonlóképp nyilatkozott Dmitro Kuleba, az ukrán diplomácia vezetője is, aki a brit hivatali partnerével folytatott tárgyalását követően szintén a nyugati katonai segítségnyújtás felgyorsítását szorgalmazta.

Ehhez kapcsolódóan: Úton vannak az amerikai fegyverek Ukrajnába, azonban az oroszoknál van a kezdeményezés

Közben Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője is figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg jelentős nyári offenzívát tervez, kihasználva jelenlegi létszám- és fegyverzetbeli fölényét.

„A problémánk nagyon egyszerű: nincsenek fegyvereink” – mondta a The Economist című brit újságnak adott interjújában.

Hosszú hónapok óta akadozik a nyugati katonai támogatás, miután az Egyesült Államokban sokáig nem tudták keresztülvinni az újabb segélycsomagot a törvényhozáson, Európában pedig nincs meg a kellő gyártási kapacitás. Ezek a súlyos ellátási zavarok utat nyitottak a nagyobb és jobban felszerelt megszálló haderő számára az előrenyomuláshoz a keleti fronton.

Az újabb fegyverek már úton vannak, miután az amerikai republikánusok végül ráütötték a pecsétet az Ukrajnának szánt támogatási csomagra, azonban időbe telik, mire megérkezik.

Ehhez kapcsolódóan: Három napja lövi Oroszország rakétákkal Odesszát

Szakértők szerint jelen pillanatban az egyik legfőbb cél a stratégiai fontosságú Csasziv Jar megtartása a Donyecki területen, a magaslaton fekvő városból ugyanis jobb pozícióból lőhetnék az oroszok az ukrán állásokat és ellátási vonalakat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG