Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a függetlenség napját ünnepli, közben folytatódnak a harcok a hat hónapja tartó háborúban


Egy megsemmisült orosz katonai jármű ágyúja, a háttérben a Függetlenségi emlékmű Kijev központjában 2022. augusztus 24-én
Egy megsemmisült orosz katonai jármű ágyúja, a háttérben a Függetlenségi emlékmű Kijev központjában 2022. augusztus 24-én

Ukrajna szerdán ünnepli a Szovjetuniótól való függetlenségének 31. évfordulóját, közben továbbra is harcol a hat hónapja tartó orosz invázió ellen, amely eddig több tízezer ember halálát okozta, milliók otthonát döntötte romba, és hatalmas anyagi károkat okozott.

Ukrajna fővárosa, Kijev és több más nagyváros betiltotta a nyilvános ünnepségeket, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ezt az alkalmat használhatja fel arra, hogy csapást mérjen a polgári és kormányzati infrastruktúrára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóbeszédében felszólította az ukránokat, hogy ünneplés közben is legyenek éberek, mivel a szerdai nap az Oroszország által indított háború féléves évfordulója is.

„A holnapi nap mindannyiunk számára fontos nap – sajnos az ellenségünk számára is fontos. Tisztában kell lennünk azzal, hogy undorító orosz provokációk és brutális csapások történhetnek” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy Ukrajna minden helyesnek tartott eszközzel megpróbálja visszafoglalni a Krímet, amelyet Oroszország 2014-ben jogellenesen annektált, és erről nem fognak más országokkal konzultálni.

Mint mondta, kitüntetéseket tervez átadni szerdán azoknak az ukránoknak, akik hozzájárultak az ország védekezéséhez.

„Számos eseményt terveztünk – olyat, amely kiemeli az utat, amit bejártunk, amit együtt jártunk be. Ukránok Ukrajnában, az egész területünkön, szabadon és ideiglenes megszállás alatt, mert népünk mindenhol harcban áll” – mondta Zelenszkij.

Parádé helyett kilőtt és megszerzett orosz katonai járműveket, köztük tankokat állítottak ki Kijev főutcáján, a Hrescsatikon, emlékeztetőül arra, hogy Moszkva a háború első heteiben nem tudta elfoglalni a fővárost.

Washington az évforduló előtt figyelmeztetett, hogy Oroszország arra használhatja fel ezt a napot, hogy fokozott támadásokat indítson az ukrán polgári infrastruktúra és kormányzati létesítmények ellen.

Richard Mills, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsában arra figyelmeztette Oroszországot, hogy „a világ figyel, ahogy közeledünk Ukrajna függetlenségének napjához”.

„Ezt mondani sem kellene (…) kérem, ne bombázzanak iskolákat, kórházakat, árvaházakat vagy otthonokat” – közölte Mills.

„Továbbra is következményekkel jár a nemzetközi jog minden egyes megsértése” – tette hozzá.

Közben az ukrán fegyveres erők vezérkara szerdán közölte, hogy Oroszország továbbra is bombázza a polgári célpontokat egész Ukrajnában.

Egy orosz átvilágítótábor megdöbbentő körülményeiről számolt be egy ukrán katona felesége
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

„Az orosz megszállók légi- és rakétacsapásai folytatódnak a polgári célpontok ellen Ukrajna területén. Ne hagyják figyelmen kívül a légiriadó szirénáját” – olvasható a közleményben.

Az orosz erők a keleti donyecki területen lévő Bahmut és Kodema, valamint Piszki és Nevelszke település irányába is támadásokat indítottak, sikertelenül – közölte az ukrán vezérkar.

Az orosz légvédelem kedden késő este a krími Szevasztopol város közelében ukrán drónokat lőtt le, hogy pontosan mennyit, azt nem közölte a Moszkva által kinevezett szevasztopoli kormányzó, Mihail Razvozajev.

A jelentéseket nem lehetett független forrásból megerősíteni.

Egy amerikai tisztviselő szerint Washington már szerdán bejelenti az Ukrajnának nyújtandó újabb, mintegy hárommilliárd dolláros biztonsági segélyt, amely a legnagyobb értékű egyszeri csomagnak számít az orosz invázió kezdete óta.

Készült a Reuters, az AP, az AFP, a CNN és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG