Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva Zaporizzsja régiót támadja, Kijev betiltotta a függetlenség napi ünnepségeket


Egy fiú nemzeti zászlót lobogtat egy kilőtt orosz tankon egy kiállításon, amelyet a közelgő függetlenség napja alkalmából nyitottak meg Kijev központjában 2022. augusztus 21-én
Egy fiú nemzeti zászlót lobogtat egy kilőtt orosz tankon egy kiállításon, amelyet a közelgő függetlenség napja alkalmából nyitottak meg Kijev központjában 2022. augusztus 21-én

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre Zaporizzsja térségében, ahol az Európa legnagyobb atomerőművének közelében zajló harcok miatt katasztrofális nukleáris balesettől tartanak.

A támadások egy nappal azelőtt történtek, hogy Ukrajna a szovjet uralom alóli felszabadulását ünnepli, ezért Kijev a további támadások veszélyére hivatkozva betiltotta a nyilvános ünnepségeket a függetlenség napján.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szintén közleményben figyelmeztetett arra, hogy az oroszok a következő napokban polgári és kormányzati infrastruktúrát terveznek támadni.

„Információink szerint Oroszország fokozza tevékenységét, hogy az elkövetkező napokban csapásokat mérjen Ukrajna polgári infrastruktúrája és kormányzati létesítményei ellen” – idézte a Reuters a név nélkül nyilatkozó tisztviselőt.

„Tekintettel Oroszország ukrajnai előéletére, aggódunk amiatt, hogy az orosz csapások továbbra is fenyegetést jelentenek a civilekre és a polgári infrastruktúrára” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy kijelentése titkos minősítés alól feloldott amerikai hírszerzési adatokon alapul.

Az ország déli részén lévő frontvonalak közelében Ukrajna szerint Oroszország tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre Zaporizzsja régió több városában.

A Dnyeper folyó déli partján fekvő zaporizzsjai atomerőmű közelében a támadások miatt a terület demilitarizálását követelték.

A közelben élő ukránok attól tartanak, hogy a lövedékek eltalálhatják az erőmű egyik reaktorát, ami katasztrofális következményekkel járhat.

„Természetesen aggódunk. (…) Olyan, mintha egy puskaporos hordón ülnénk” – mondta hétfőn Alekszandr Lifirenko, aki a közeli Enerhodar városban lakik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Moszkva „különösen csúnya dologgal” próbálkozhat a szerdai, 31. függetlenségi évforduló előtt.

Az újabb rakétatámadásoktól tartva a kijevi hatóságok hétfőtől csütörtökig betiltották a függetlenség napjához kapcsolódó nyilvános rendezvényeket. A főváros messze van a frontvonaltól, és csak ritkán érte orosz rakétatámadás március óta.

Az északkeleti Harkivban, amelyet gyakran támadtak rakétákkal és tüzérséggel, Ihor Terekov polgármester bejelentette, hogy keddtől csütörtökig kiterjeszti az éjszakai kijárási tilalmat délután 4 órától reggel 7 óráig.

A támadásoktól való félelem azután erősödött meg, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat hétfőn ukrán ügynököket vádolt meg azzal, hogy Moszkva mellett egy autóba rejtett bombával megölték Darja Duginát, egy orosz ultranacionalista ideológus lányát. Vlagyimir Putyin elnök gonosznak nevezte a támadást, Ukrajna tagadta, hogy köze lenne hozzá.

A két fél egymást okolja a zaporizzsjai atomerőmű környéki gyakori lövöldözés miatt. Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy csapatokat és tüzérségi fegyvereket telepített a létesítményhez. Oroszország tagadja, szerinte Ukrajna drónokkal támadja Zaporizzsját.

Moszkva keddre az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte a zaporizzsjai atomerőmű ügyében – jelentette a RIA orosz állami hírügynökség Dmitrij Poljanszkij ENSZ-nagykövet-helyettesre hivatkozva.

Civil veszteségek

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala az ukrajnai megfigyelőmisszióra hivatkozva hétfőn közölte, hogy február 24. és augusztus 21. között 5587 civil halt meg és 7890 sebesült meg, főként tüzérségi és rakétatámadásokban.

Az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint legalább 972 gyermek halt meg vagy sebesült meg a háború hat hónapja alatt.

„A legtöbb gyermek halálát a tüzérségi lövedékek vagy rakéták okozták. Ezek a fegyverek nem tesznek különbséget civil és katona között, különösen ha lakott területeken használják, ahogy Ukrajnában történt” – mondta Catherine Russell, az ügynökség ügyvezető igazgatója.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán haderő főparancsnoka először közölt adatokat az ukrán katonai veszteségekről, amely szerint csaknem kilencezer katona halt meg a harcokban.

Oroszország nem közölte, hány katonát vesztett. Az ukrán vezérkar becslése szerint 45.400 orosz katona halhatott meg eddig Ukrajnában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG