Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a nyugati fegyverek nyomon követését ígéri a szövetségesek aggodalmaira reagálva


Egy ukrán katona egy amerikai Javelin hordozható, infravörös önirányítású páncéltörő rakétát visz a frontvonalon, Bahmut közelében, az ukrajnai Donbász régióban 2022. június 5-én
Egy ukrán katona egy amerikai Javelin hordozható, infravörös önirányítású páncéltörő rakétát visz a frontvonalon, Bahmut közelében, az ukrajnai Donbász régióban 2022. június 5-én

A külföldi szövetségesektől kapott fegyverek nyomon követéséhez egy különleges parlamenti eseti bizottság létrehozását javasolta az ukrán elnöki hivatal vezetője csütörtökön.

Andrij Jermak azt követően javasolta ezt, hogy a nyugati szövetségesek amiatt aggódtak, hogy bűnözők ellophatják a fegyverek egy részét, és kicsempészhetik Ukrajnából, majd eladják a feketepiacon.

Kijev az orosz támadás kezdete óta egyre fejlettebb fegyvereket kapott külföldi szövetségeseitől, köztük az amerikai HIMARS nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert.

A Financial Times azonban nyugati tisztviselőkre hivatkozva a héten arról számolt be, hogy a NATO és az Európai Unió tagállamai az Ukrajnának adott fegyverek jobb nyomon követését próbálták elérni.

„Szeretném javasolni, hogy a parlamenti képviselők fontoljanak meg egy fontos ötletet. Nevezetesen, egy ideiglenes különbizottság létrehozását, amely előkészíti a partnereinktől kapott fegyverek felhasználásának ellenőrzését” - írta Jermak a Telegramon.

„Minden kapott nyugati fegyvert regisztrálnak és a frontra küldenek. Minden világosan ellenőrzött, és most ez a folyamat még nyitottabbá válik” – tette hozzá.

Jermak kevés részletet árult el a bizottságról, de azt elmondta, hogy annak „a parlamenti ellenőrzés optimális modelljét kell felvázolnia a fegyverek felhasználása tekintetében”.

„A parlamentet, mint törvényhozó testületet be kell vonni a szövetségesek védelmi segítségének ellenőrzésébe” - mondta. „A fegyverek kérdése prioritás az országunknak” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG