Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a nyugati fegyverszállítások felpörgetését sürgeti


Olaf Scholz német kancellár egy Leopard 2 harckocsi előtt a bergeni katonai támaszponton 2022. október 17-én
Olaf Scholz német kancellár egy Leopard 2 harckocsi előtt a bergeni katonai támaszponton 2022. október 17-én

Az orosz hadsereg továbbra is nagy erőkkel támadja a kelet-ukrajnai Bahmut környékét, miközben a kijevi vezetés a fejlett nehézfegyverek szállításának felgyorsítására szólította fel a Nyugatot.

Az ukrán vezérkar arról számolt be napi jelentésében, hogy Moszkva az utóbbi hónapokhoz hasonlóan még mindig Bahmutra és Avdijivkára összpontosít a Donyecki területen, de egyebek mellett a szomszédos Luhanszkban lévő Bilohorivkát is súlyos csapások érték.

E tájékoztatás szerint a megszállók az elmúlt 24 órában hat rakétát lőttek ki, hármat kupjanszki és kramatorszki polgári célpontok ellen, illetve 14 légicsapást indítottak és 95 támadást hajtottak végre rakétavető rendszerekkel.

A civil objektumok elleni légicsapások veszélye továbbra is magas Ukrajna-szerte – figyelmeztettek.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar kormány kilenc embert törölne az EU-s szankciók listájáról

Az orosz hadsereg október óta nagy erőkkel pusztítja az energetikai létesítményeket az országban, így emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Előző hétvégén orosz rakétatámadás ért egy lakóépületet Dnyipróban, legkevesebb negyvenöt ember meghalt.

A háború tavaly februári kezdete óta már több mint kilencezer civil, köztük 453 gyerek vesztette életét a harcokban – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a davosi Világgazdasági Fórumon.

Szintén kedden sor került az első személyes találkozóra az orosz invázió megindítása óta Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka között.

A The Washington Post című újság értesülései szerint a Lengyelország délkeleti részére utazó amerikai küldöttségnek öt másik katonai vezető és egy tolmács is tagja volt.

„Lényeges, hogy két fontos katonai tisztségviselő egymás szemébe nézhessen, amikor ennyire fontos témákról van szó” – mondta David Butler, az amerikai hadsereg egyik szóvivője.

Zaluzsnij azt írta Twitteren, hogy köszönetet mondott az Egyesült Államok és a többi szövetséges által tanúsított szilárd támogatásért, valamint ismertette az ukrán haderő sürgős szükségleteit a győzelem felgyorsítása érdekében.

Csütörtökön tartják az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport következő ülését Németországban, amelyen az országot támogató szövetségesek tárgyalnak a katonai segítségnyújtás következő lépéseiről.

Kijev régóta kéri fejlett nehézfegyverek, köztük modern harckocsik szállítását, amelyekkel meg tudnák törni az orosz védvonalakat.

Ehhez kapcsolódóan: „A proxyháború meghatározás nem teljesen túlzó” – Jarábik Balázs, az EU biztonsági missziójának volt politikai igazgatója

Nagy-Britannia hétfőn megerősítette, hogy egyebek mellett tucatnyi Challenger 2 harckocsit, több száz páncélozott járművet és légvédelmi rendszereket fog küldeni Ukrajnának.

Nemrég Lengyelország és Finnország is bejelentette Leopard 2 harckocsik átadását, amelyek elemzők szerint sokkal jobbak az orosz tankoknál, így stratégiai előnyt nyújthatnak a védelmi erők számára.

Varsó fokozta a nyomást, hogy Berlin is kövesse a példát, és biztosítson több fegyvert, köztük Leopard 2 harckocsikat, a német kormány azonban leszögezte, hogy ennek előfeltétele lenne egy megállapodás a főbb szövetségesekkel, különösképp Washingtonnal.

Olena Zelenszka ukrán first lady a davosi Világgazdasági Fórumon hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek többet kell tennie a háború lezárása érdekében. Arról is beszámolt, hogy át fogja adni a kínai delegációnak férje levelét, amelyben az általa javasolt béketerv részleteit ismerteti.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a The Washington Post tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG