Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna a védekezésre szánja 2024-es büdzséje felét


Ukrán katona drónt irányít a frontvonalon Zaporizzsja környékén 2023. augusztus 4-én
Ukrán katona drónt irányít a frontvonalon Zaporizzsja környékén 2023. augusztus 4-én

Az ukrán képviselők csütörtökön elfogadták a 2024-es kormányzati költségvetést, amely az összes állami kiadás felét az ország védelmére fordítja.

Kijev és Moszkva is jelentős mértékben növelte katonai kiadásait a háború kezdete óta, hosszú és gyötrelmes konfliktusra készülve felgyorsította fegyver- és lőszergyártását.

Az ukrán pénzügyminisztérium szerint csaknem 1700 milliárd hrivnyát (mintegy 16.660 milliárd forintot) költenek védelemre, nagyjából ugyanannyit, mint 2023-ban.

Ez több, mint az oktatásra, a szociális jólétre és egészségügyre fordított pénz együttvéve; az ország tervezett kiadásainak körülbelül felét teszi ki.

Ukrajna nagymértékben támaszkodik a Nemzetközi Valutaalap és nyugati szövetségesei, így az Egyesült Államok pénzügyi támogatására gazdasága talpon tartása érdekében a háború idején.

Kijev szerint jövőre 41 milliárd dollár külső támogatásra van szükség a napi kiadások fedezésére, körülbelül ugyanannyira, mint amennyit az IMF 2023-ra jelzett előre.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna pénzügyi támogatását nem akadályozhatja meg Orbán Viktor, de az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését igen

„Az állami költségvetés prioritásai egyértelműek. Ezek a védelmi képesség erősítése, a lakosság védelme, a veteránok támogatása, a szociális kiadások emelése és a gazdasági fellendülés” – közölte a pénzügyminisztérium.

„Több drónunk és saját fegyverünk lesz, hogy rövid idő alatt győzhessünk” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij elnök hétfő esti beszédében azt mondta, hogy a költségvetési forrásokat a győzelem elérésére fordítják.

„Mindannyian látjuk: az emberek követelik, hogy a költségvetési forrásokat inkább a védelem megsegítésére fordítsuk, mintsem az utcák burkolására és javítására” – mondta Zelenszkij.

„Ez helyes. Minden erőforrást arra kell használni, hogy megerősítsük Ukrajnát” – tette hozzá.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG