Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna az új sztár a nyaraló szaúdiak között


Szaúd-arábiai turista szelfizik Kijev központjában, Ukrajnában, 2021. június 30-án
Szaúd-arábiai turista szelfizik Kijev központjában, Ukrajnában, 2021. június 30-án

A szaúdi pár, Nabil Kenszara és Naszal Alzamzmi évente kétszer szokott Svájcban nyaralni. Most a koronavírus miatt Európa-szerte hozott utazási korlátozások új célpontok felfedezésére kényszerítették őket.

Ukrajna, amely csak PCR- vagy gyorstesztet kér a belépéshez, egyike annak a maroknyi országnak, ahol nem kérnek vízumot a szaúdi turistáktól.

Ukrajna tavaly márciusban leállította az összes menetrend szerinti légi járatot, hogy megakadályozza a Covid–19 terjedését, de júniusban újraindította a belföldi légi forgalmat és a külföldi járatokat.

A hagyományos városnézés mellett az ország sokféle természetközeli élményt kínál – nyugaton a festői Kárpátoktól a déli Fekete-tenger nyüzsgő partvonaláig.

Új ügyfélkör, új igények

Júniusban a Flynas szaúdi nemzeti légitársaság közvetlen napi járatot indított Rijád és Kijev között, nyaralók százait menekítette el a rendkívüli hőség elől. A Flynas összeköttetést kínál a legnagyobb nyugat-ukrajnai várossal, Lvovval is.

A lvovi Bank Hotel száz szobájából hatvanat szaúdiak foglaltak le, némelyikük nászútra érkezik – mondta Tarasz Kuzyk szállodaigazgató.

Kuzyk szerint a szaúdi turisták váratlan beözönlése rámutatott arra, hogy milyen területeken kell változtatni az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. Ilyen például a halal ételek bevezetése, az arab nyelvű étlap vagy az éttermek nyitvatartásának meghosszabbítása.

Olyan, mint Svájc

Kenszara és Alzamzmi azután jöttek Lvovba, hogy meglátogatták Kijevet és az ország legnagyobb hegyi üdülőhelyét a Kárpátokban.

„Olyan, mint más országok, olyan, mint Svájc. De kell még neki egy kicsi ahhoz, hogy lépést tartson a többiekkel. Viszont az emberek barátságosak itt, az árak jók. És a természet és minden más is jó” – mondta Kenszara a Reuters hírügynökségnek.

Az ukrán állami turistaügynökség az öbölmenti arab államokat ígéretes területnek tartja a készpénzre kiéhezett, koronavírus által sújtott turisztikai ipar számára.

Júniusban az egész országot átszelő vezetett túrára hívta a szaúdi utazási irodák képviselőit, megismertetve őket a fő turisztikai látványosságokkal, a helyi kultúrával és konyhával.

Napi 3500 szaúdit várnak

„A szaúdiak szeretnek új helyeket felfedezni. Nagyon sok dolog lenyűgözött minket az országban – a természet, az időjárás” – mondta Mohamed Almaszud, egy idegenforgalmi iroda vezetője.

„Szeretjük az ételt. Olyan, mint a mediterrán, vagy inkább a török étel.”

Anton Taranenko a Látogassa meg Ukrajnát! turisztikai egyesülettől azt mondja, naponta 3500 szaúdit várnak Ukrajnába, míg 2020-ban egy év alatt összesen négyezer turista látogatott el az országba.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG