Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna azt állítja, hogy elsüllyesztett egy orosz járőrhajót a megszállt Krím félszigeten


Ukrajna azt állítja, hogy Magura V5 tengeri drónokkal találta el a Szergej Kotov hadihajót (archív felvétel)
Ukrajna azt állítja, hogy Magura V5 tengeri drónokkal találta el a Szergej Kotov hadihajót (archív felvétel)

Ukrán tengeri drónok találták el a megszállt Krím félszigeten a Szergej Kotov orosz járőrhajót, amely el is süllyedt – áll az Ukrán Katonai Hírszerzés Főigazgatóságának (HUR) március 5-i közleményében.

A műveletben a HUR különleges egysége, a 13-as csoport és az ukrán haditengerészet vett részt a Digitális Átalakítási Minisztérium támogatásával – közölte a HUR Telegramon.

„A Magura V5 tengeri drónokkal végrehajtott támadásban a Project 22160 Szergej Kotov orosz hajó a farrészén, valamint a jobb és a bal oldalán sérült meg. Az akció Ukrajna felségvizein történt, nem messze a Kercsi-szorostól” – áll a közleményben, amely szerint az orosz hajó körülbelül 65 millió dollárba került.

Közösségimédia-bejegyzések arról számoltak be, hogy a hajót éjjel érte a támadás Feodoszija kikötőjében. Az egyik videón az X-en, a korábbi Twitteren állítólag a becsapódás pillanata látható egy nagy robbanás kíséretében.

Később a HUR ugyancsak a közösségi médiában közzétett egy videót, amely állítása szerint azt mutatja, „hogyan süllyesztették el a Szergej Kotovot”. A szemcsés fekete-fehér videót vélhetően tengeri drónok fedélzeti kamerái vették fel különböző szögekből és távolságokból, több robbanás is látható rajta egy hajó fedélzetén, amely állítólag a Szergej Kotov.

Oroszország nem kommentálta az ukránok állítását.

„Az orosz Fekete-tengeri Flotta a megszállás jelképe. Nem lehet ott az ukrán Krímben” – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke március 5-én Telegramon.

A Szabad Európához tartozó Crimea.Realities szerint március 5-én hajnalban robbanások hallatszottak a krími Kercs városában, és lezárták a megszállt félszigetet Oroszországgal összekötő hidat.

Az autópálya forgalma állítólag reggel 7 óra körül indult újra a hídon – közölték a létesítmény oroszok által kinevezett kezelői.

Az ukrán hadsereg múlt hónapban azt jelentette, hogy megsemmisítette a Cezar Kunyikovot, az egyik legnagyobb orosz csapatszállító hajót a Fekete-tengeren, a megszállt Krím partjainál.

A közlemény szerint a február 14-i csapás a fegyveres erők és a katonai hírszerzés közös művelete volt Magura V5 haditengerészeti drónok bevetésével.

Február elején az ukrán erők arról számoltak be, hogy a Fekete-tengeren elsüllyesztették az orosz Ivanovec rakétás korvettet egy olyan műveletben, amelyet szintén a 13-as csoport elit egysége hajtott végre Magura V5 drónokkal.

Oroszország ezeket az ukrán állításokat sem kommentálta.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nagy orosz partraszállító hajót süllyesztett el az ukrán hadsereg

A Magura V5 drónt (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V Type) tavaly mutatták be. A tetszetős motorcsónaknak kinéző drón csúcssebessége a hírek szerint óránként 80 kilométer, teherbírása pedig 320 kilogramm.

Ukrajna azt állítja, hogy feltartóztatta az orosz előrenyomulást

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy csapatai megfékezték az orosz erők előrenyomulását Avgyijivkánál Kelet-Ukrajnában, miközben orosz drónok újabb támadást hajtottak végre Odessza ellen.

Dmitro Lihovij ukrán katonai szóvivő március 4-én arról számolt be, hogy különösen heves harcok folynak a Marjinka melletti Novomihajlovka falu keleti végén.

„Azt mondjuk, hogy a közvetlen orosz támadásnak ebben a legmelegebb szektorában sikerül stabilizálni a helyzetet, feltartóztattuk az ellenség előrenyomulását” – mondta Lihovij.

Az orosz egységek ezen a területen még hevesebben támadnak kis rohamcsoportokkal és FPV-kamerás drónokkal, emellett hatalmas tüzérségi és légicsapásokat hajtanak végre – közölte Lihovij.

Az orosz erők a Novomihajlovka falu körüli területre összpontosítanak, ahová „erősítést hoztak Oroszországból” – tette hozzá a LIGA.net-nek nyilatkozva.

Odesszában március 5-én hajnalban légiriadó volt, a térségben működésbe léptek a légvédelmi erők – közölte az ukrán légierő.

A dél-ukrajnai kikötőváros még nem heverte ki a március 2-i orosz dróntámadás következményeit, amelyben 12 ember vesztette életét, köztük öt gyermek is, négy hónapostól tízévesig.

Ehhez kapcsolódóan: A sorozás kiterjesztését mérlegeli hadserege erősítésére Ukrajna

Az orosz erők múlt hónapban elfoglalták Avgyijivkát, ez volt az elmúlt hónapok legnagyobb győzelme Moszkva számára. Az orosz védelmi minisztérium múlt héten közölte, hogy az orosz erők újabb falvakat foglaltak el a városon kívül, de ezt az állítást nem sikerült megerősíteni.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok „az összehangolt fellépés eredményeként újabb és előnyösebb hadállásokat foglaltak el” Avgyijivka közelében. A tárca közleménye a Novomihajlovka melletti területről nem tett említést.

Ukrajnáért harcolnak a Wagner-csoportban csalódott egykori orosz elítéltek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:27 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG