Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna közölte, hogy megvetette a lábát egy stratégiai fontosságú délkeleti faluban


Ukrán katona fog kezet egy helyi nővel Robotyinéban 2023. augusztus 22-én
Ukrán katona fog kezet egy helyi nővel Robotyinéban 2023. augusztus 22-én

Ukrajna kedden közölte, hogy csapatai behatoltak a stratégiai fontosságú délkelet-ukrajnai Robotyine faluba. Ez jelentős előrelépést jelenthet az orosz erőkkel szembeni ellentámadásban.

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy az ukrán katonák a civilek evakuálását szervezik, miután behatoltak Robotyinéba, de még mindig lövik őket az orosz erők.

„Katonáink Robotyine faluban vannak” – közölte Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a déli ukrán erők parancsnoka Telegramon, egy harckocsiban ülő katona képe alatt.

Robotyine tíz kilométerre délre fekszik Orikhiv frontvárostól a Zaporizzsjai területen, egy fontos úton Tokmak, az oroszok által megszállt közúti és vasúti csomópont felé.

Tokmak elfoglalása mérföldkő lenne, miközben az ukrán csapatok déli irányba nyomulnak az Azovi-tenger felé, hogy kettészakítsák az orosz megszálló erőket.

Az amerikai kutatócsoport és agytröszt, a Háborús Tanulmányok Intézete taktikailag jelentősnek minősítette a Robotyine ellen indított ukrán támadásokat. Az előretörés a térségben lehetővé teheti az ukrán erők számára, hogy a június elején indított ellentámadást feltartóztató, sűrű orosz aknamezőkön túl is megkezdhessék harci tevékenységüket – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország több ukrán régiót is támadott, és állítása szerint újabb drónokat vert vissza

Az ukrán hadsereg közzétett egy videót, amelyen egy nő látható, amint megcsókol egy ukrán katonát, több kitelepített lakos pedig telefonon beszél a szeretteivel.

„Pszichológiai szempontból nagyon nehéz volt. (…) Olyan régóta vártuk már őket, hogy ma gyakorlatilag váratlanul érkeztek meg. El sem tudtuk hinni, hogy a mieink. (…) Nagyon hálásak vagyunk a fiúknak” – mondta egy 52 éves nő a videóban.

A Reutersnek sikerült ellenőriznie a légi felvételek helyszínét a videón látható úthálózat és az épületek elhelyezkedése alapján, amelyek megegyeznek a környékről készült műholdfelvételekkel. A Reuters a forgatás dátumát nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Oroszország, amely 2022 februárjában több tízezer katonát küldött Ukrajnába, eddig nem kommentálta a Robotyinéról közölt jelentéseket.

Hét halottja, százötven sebesültje van az ukrajnai Csernyihivben civileket érő orosz támadásnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:53 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG