Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna befektetőket keres még a háború vége előtt


A miniszterelnök első helyettesének frissen kinevezett Julija Szviridenko gazdasági miniszter az ukrán parlamentben mond beszédet 2021. november 4-én.
A miniszterelnök első helyettesének frissen kinevezett Julija Szviridenko gazdasági miniszter az ukrán parlamentben mond beszédet 2021. november 4-én.

Julija Szviridenko ukrán gazdasági miniszter kedden új platformot indított, amelyen több mint ötszáz befektetési projekt szerepel négyszázmilliárd dollár értékben. Arra kérte a külföldi befektetőket, hogy segítsenek újjáépíteni az ország gazdaságát, még akkor is, ha a háború Oroszországgal elhúzódik.

A bejelentéssel egy időben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szólaltatta meg a nyitóharangot a New York-i tőzsdén kedden, miután a JP Morgan, a Pfizer Inc. és más amerikai vállalatok felső vezetőivel tartott kerekasztal-beszélgetésen megvitatták Ukrajna erőfeszítéseit további befektetések biztosítására.

Az Advantage Ukraine kezdeményezés júliusban, a svájci Luganóban rendezett helyreállítási konferencián szerepelt először, és tíz kulcsfontosságú ágazatra összpontosít, köztük a hadiipari komplexumra, az energiára, a gyógyszeriparra, a kohászatra, a fafeldolgozásra és a logisztikára.

Nem várnak a háború végére

Szviridenko, aki egyben első miniszterelnök-helyettes is, arra sürgette a külföldi befektetőket, hogy még a háború befejezése előtt lépjenek.

„Most kell beruházni Ukrajnában, nem kell várni a háború végére” – fogalmazott közleményében.

Ukrajna minden hónapban mintegy ötmilliárd dollárnyi nemzetközi segélyt kér gazdaságának működtetéséhez a NATO katonai szövetség tagjai által nyújtott hatalmas biztonság mellett.

Szviridenko múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Ukrajna gazdaságának stabilizálódnia kell a következő évben, és 2023-ban 15,5 százalékkal kell bővülnie az idei várhatóan 30-35 százalékos visszaesés után.

Most kezdődik a talpra állás

Kedden kijelentette, hogy Ukrajna szeretné visszahozni a közvetlen külföldi befektetéseket, amelyek a háború előtt elérték a 6,7 milliárd dollárt.

„Nem várunk a háború végére, most indítjuk el a helyreállítási és újjáépítési folyamatot – mondta. – Az orosz invázió módosította rövid távú terveinket, de nem kényszerített minket stratégiai céljaink feladására.”

Miután regisztráltak a platformon, a potenciális befektetők több száz konkrét befektetési lehetőségről és előnyről kapnak tájékoztatást.

A gazdasági minisztérium közölte, hogy engedményeket nyújt a meglévő vállalkozásoknak, és már hétszáz vállalkozást segített áthelyezni a konfliktus frontvonalából, közülük 480 már újra is kezdte a munkát.

Élet a rakéták kereszttüzében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG