Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna békefenntartókat küldetne a zaporizzsjai atomerőműhöz


A zaporizzsjai atomerőmű területének bejárata Enerhodarban 2022. augusztus 1-jén
A zaporizzsjai atomerőmű területének bejárata Enerhodarban 2022. augusztus 1-jén

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom tájékoztatása szerint egyes tisztségviselők az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai reaktorok teljes leállításának lehetőségét mérlegelik.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden hozta nyilvánosságra a helyszínen tett, előző heti látogatásának tapasztalatait összegző jelentését. Ebben a helyzetet tarthatatlannak minősítették, és azt írták, hogy mielőbbi átmeneti intézkedések szükségesek egy esetleges nukleáris baleset megelőzése érdekében.

Az Enerhoatom szerdán kiemelte, hogy az erőmű továbbra sem kapcsolódik az ukrán áramhálózathoz, és figyelmeztetett, hogy ez dízelgenerátorok használatára kényszerítheti a működtetőket, ami elég kockázatos opció, ugyanis az üzemanyag bármikor kifogyhat.

„A biztonsági zóna létrehozásának egyik módja egy békefenntartó kontingens felállítása és az orosz katonák kivonása” – mutatott rá Petro Kotyin, a vállalat vezetője.

Szakemberek szerint nem elképzelhetetlen egy csernobili vagy fukusimai típusú leolvadás, amennyiben megszűnik a reaktorok áramellátása.

Oroszország a NAÜ-jelentés közzétételét követően azonnal egyes megállapítások tisztázását kérte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor szerdán kijelentette, hogy „bízik” az értékelésben, és arra kérte a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot, hogy mutassa be saját biztonsági javaslatait.

Emellett azzal vádolta meg az ukránokat, hogy ők veszélyeztetik a létesítmény biztonságát, mivel a környékét ágyúzzák. Ezt Kijev határozottan visszautasította, és aláhúzta, hogy éppen az orosz hadsereg teszi ezt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nukleáris biztonsági védőzóna létrehozását sürgette, Rafael Grossi főigazgató pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának adott értékelésében hangsúlyozta, hogy „a tűzzel játszunk, valami nagyon-nagyon katasztrofális dolog történhet”.

„Sajnos az értékelés nem járult hozzá az erőmű megszállásának gyors megszüntetéséhez, csak újabb szakasza annak a kimerítő maratonnak, amely már több mint hat hónapja tart” – írta Facebookon Herman Galusenko ukrán energiaügyi miniszter.

Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő ezzel párhuzamosan úgy vélekedett, hogy a Nyugat nyomást gyakorolt a NAÜ missziójára, illetve hozzátette, hogy Moszkva megosztotta a tüzérségi támadások forrásaira vonatkozó adatokat a küldöttséggel, és sérelmezte, hogy ennek ellenére nem nevezték meg a jelentésben Ukrajnát felelősként.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00
Készült a dpa, az Interfax és a RIA Novosztyi tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG