Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna cáfolta, hogy köze lenne az oroszországi támadáshoz


Vlagyimir Putyin az FSZB vezetőivel folytatott tanácskozásán Moszkvában 2023. február 28-án
Vlagyimir Putyin az FSZB vezetőivel folytatott tanácskozásán Moszkvában 2023. február 28-án

A kijevi kormány határozottan elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint ukrán „diverzánsakció” történt volna az oroszországi Brjanszk megyében.

Az orosz hatóságok arról számoltak be, hogy ukrán fegyveresek hatoltak be az ország területére, ahol túszokat is ejtettek és többeket megöltek, emellett pedig dróntámadás ért egy másik települést.

A történteket Vlagyimir Putyin elnök terrorcselekménynek minősítette, azt állítván, hogy „betörtek a határövezetbe és tüzet nyitottak civilekre”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy az államfői irodát folyamatosan tájékoztatják a friss fejleményekről. Illetve aláhúzta, hogy bizonyos sajtójelentésekkel ellentétben nem hívták össze a biztonsági tanács rendkívüli ülését, a testület pénteken tartja majd a beütemezett tanácskozását.

Az orosz Szövetségi Biztosági Szolgálat (FSZB) korábban közölte, hogy a hadsereggel együtt műveletet indított az orosz területre behatoló "fegyveres nacionalisták" likvidálására.

Az orosz hírügynökségek egymásnak ellentmondó beszámolókat tettek közzé a határ menti térségben történtekről csütörtökön.

Ukrajna határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne az állítólagos diverzánsakcióhoz, amelynek célja feltehetőleg a háború támogatottságának erősítése lehet az orosz lakosság körében.

Az ukrán határőrszolgálat alaptalannak nevezte a vádakat, amelyek szerint az Oroszországi Föderáció területén "ukrán szabotőrcsoportok" működnének, hangsúlyozva, hogy ellenőrzésük alatt tartják a két ország közötti teljes határszakaszt.

„Ukrajna nem agresszor, fő feladatunk a védelem és a megszálló ország elleni védekezés. Nem tudok semmit arról, hogy mi történhetett az Oroszországi Föderáció területén, ugyanis egy terrorista állam valójában instabil entitás, amely szándékosan megpróbálhatja Ukrajnát hibáztatni" – fejtette ki Andrij Demcsenko, a szervezet szóvivője.

Adrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint az, ami a brjanszki területen történt, nem egyéb, mint oroszországi belső ellenállás.

Nem sokkal ezt megelőzően egy magát Orosz Önkéntes Hadtestnek nevező szervezet vállalta magára az akciót. A sajtóhírek szerint orosz önkéntesek alkotta, augusztusban létrejött egy tagja a Twitteren leszögezte: nem az orosz lakosság, hanem Vlagyimir Putyin rezsimje ellen küzdenek.

"Ez a nyilatkozat azt jelzi, hogy Oroszország népe kezd feléledni a véres Putyin-diktatúrával szemben" – jegyezte meg Juszov.

Az ukrán hadsereg északi parancsnoksága február 23-án figyelmeztetett, hogy hírszerzési értesülések szerint az ukrán katonák egyenruhájához hasonlító öltözéket viselő, de azonosító és rangjelzés nélküli fegyvereseket észleltek a két ország határának közelében.

Készült a Bloomberg tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG