Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna drónokkal támadta a megszállt Krím félszigetet


Az Aszkold hadihajó a Krím félszigeten 2021. szeptember 21-én
Az Aszkold hadihajó a Krím félszigeten 2021. szeptember 21-én

Az orosz védelmi tárca tájékoztatása szerint a légvédelem elhárította a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott csapást a már 2014-ben illegálisan annektált terület felett.

„Kilenc drónt megsemmisítettek, nyolc másikat pedig elfogtak a Krím fekete-tengeri partjánál” – írta a tárca.

Mihail Razvozsaje, az orosz fekete-tengeri flotta bázisának számító Szevasztopol kormányzója eközben öt lelőtt eszközről számolt be. A Kreml által kinevezett vezető később közölte, hogy a lezuhanó roncsok következtében egy férfi megsebesült Orlivkában, súlyos állapotban van, Andrijivkában pedig hasonló okokból kigyulladt egy lakóház.

Ehhez kapcsolódóan: Vörös zászlók – Visszatértek a szovjet jelképek az orosz hadseregbe

A Szabad Európa helyszíni tudósítójának jelentése szerint kedd reggel robbanásokat lehetett hallani, amelyek a légvédelmi rendszer működését jelezték.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta a történtekről szóló híreket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap megerősítette, hogy hétvégén rakétacsapást mértek egy Karakurt-osztályú, modern rakétahordozó hadihajóra a Krímen található kercsi kikötőben. A hadsereg arról tájékoztatott, hogy jelentős, talán javíthatatlan károk keletkeztek az Aszkoldban.

A brit védelmi minisztérium hangsúlyozta: a korvett elleni támadás tanúsítja, hogy Ukrajna képes csapást mérni a krími hajóépítési infrastruktúrára, aminek nyomán Oroszország valószínűleg fontolóra veszi majd az ilyen létesítmények messzebbre telepítését a frontvonaltól, késleltetve az újabb hajók hadrendbe állítását.

A kijevi vezérkar az elmúlt 24 órából 78 közvetlen harctéri összecsapásról számolt be. A harcok fókusza továbbra is a keleti Donyecki területen lévő Avgyijivka, amelynek bekerítésén nagy erővel dolgoznak az inváziós csapatok. Hétfő óta húsz orosz előretörési kísérletet sikerült meghiúsítani a körzetben.

Ehhez kapcsolódóan: Nem úgy alakul az ukrán ellentámadás, ahogy remélték, és az előrejelzések sem jók

Emellett a déli Zaporizzsjai területen is intenzív harcok dúlnak, ahol már hónapok óta tart az ukrán hadsereg ellenoffenzívája.

XS
SM
MD
LG