Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna eurovíziós dala az ország himnuszává vált


A Kalush Orchestra Jeruzsálemben videóklip-felvétel közben 2022. április 5-én
A Kalush Orchestra Jeruzsálemben videóklip-felvétel közben 2022. április 5-én

Ukrajna az idei Eurovíziós Dalfesztiválra a hiphopot a tradicionális ukrán zenével vegyítő Kalush Orchestra dalával nevezett, amelyet sokan a haza előtti tiszteletadásként értelmeznek.

A harmincöt idei dal közül a Stefania nézettsége a legmagasabb a YouTube videómegosztón, így sokan azt is könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy a korábbi esélyek ellenére végül ez fog nyerni a jövő héten Olaszországban rendezendő fesztiválon.

„Mindig haza fogok találni, akkor is, ha már minden út romokban van” – hallható a számban, amely most sokaknak a szívéhez szól a háború sújtotta Ukrajnában, ahol már 11 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét.

„Valójában bizonyos dolgokat még jóval a háború kirobbanása előtt írtam, édesanyámnak címezve” – mondta az együttes frontembere az AP hírügynökségnek.

„A háború és az ellenségeskedés kezdetével újabb jelentést kapott a szöveg, és mára sokan Ukrajnára vonatkoztatják az anyának szóló üzenetet” – mutatott rá.

„Mi magunk is demonstráljuk, hogy igenis létezik ukrán kultúra. Célunk az ukrán zene népszerűsítése, nem csupán Ukrajnában, hanem egész Európában, és erre az Eurovíziós Dalfesztivál a legjobb platform” – tette hozzá.

Oroszországot kizárták

A 21 és 35 év közötti férfiakból álló Kalush Orchestra tagjai különleges hatósági engedéllyel hagyhatták el Ukrajnát Lengyelországon keresztül, ugyanis egyébként hadkötelesek lennének. Mint mondták, a rendezvényt követően mind visszatérnek majd hazájukba, amely iránt komoly felelősséget éreznek.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a lehető leginkább hasznára váljunk az országnak” – szögezték le.

Oroszországot már az ukrajnai invázió február 24-i megindításának másnapján kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválról, amelynek döntőjét tavaly 183 millióan nézték világszerte.

Ukrajna először 19 éve vett részt a versenyen, amelyet kétszer (2004-ben és 2016-ban) meg is nyert, mindkétszer ukrán nyelvű dallal.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG