Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna gyászolja a bevásárlóközpontot érő támadás áldozatait


Az ukrán katasztrófavédelem tűzoltói dolgoznak a törmelékek eltakarításán egy rakétacsapás után leégett bevásárlóközpontnál az ukrajnai Kremencsukban 2022. június 28-án
Az ukrán katasztrófavédelem tűzoltói dolgoznak a törmelékek eltakarításán egy rakétacsapás után leégett bevásárlóközpontnál az ukrajnai Kremencsukban 2022. június 28-án

A lerombolt kremencsuki bevásárlóközpontban meghalt áldozatok elszenesedett holttestét vizsgálják a háborús bűnök után nyomozók, miközben Ukrajna gyászolja a főügyész által „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezett támadás halottjait.

A legalább tizennyolc halálos áldozatot követelő támadás után egy nappal a közép-ukrajnai Kremencsuk városa gyásznapot hirdetett, miután a tűzoltók végeztek a romok eltakarításával.

A lakosok fekete vázában helyeztek el virágokat a bevásárlóközpont romjainak közelében. Az egyik vázából egy kis sárga és kék nemzeti zászló állt ki, mellette egy sor plüssállat.

A kimerült tűzoltók a járdaszegélyre ülve pihentek, mások egy füves részen feküdtek a földre, dohányoztak és a telefonjukat nézték.

„Öt holttestet húztunk ki. Senkit sem találtunk életben” – mondta az egyik tűzoltó.

Egy nemzetközi jogi szakértőkből álló csoport a bevásárlóközpont mellett gyűlt össze, és tájékoztatta a háborús bűnöket vizsgáló ukrán rendőröket.

„Emberiség elleni bűncselekményről van szó” – mondta Irina Venediktova ukrán főügyész a Reutersnek Kremencsukban.

Mint mondta, egy rakéta talált el egy olyan gyárat, amely le volt zárva a bevásárlóközpont közelében, így nem tekinthető katonai célpontnak.

Wayne Jordash brit ügyvéd, aki az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásán dolgozik, azt mondta, elsőre úgy tűnik, hogy a találatot kapott gyárnak semmi köze nem volt a hadsereghez.

„Ránézésre ez háborús bűncselekménynek tűnik. Úgy néz ki, mintha szándékos támadás lenne egy civil objektum ellen” – mondta Jordash.

Oroszország szerint az incidenst egy törvényes katonai célpont elleni csapás okozta. A védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők rakétákkal lőttek ki egy nyugati fegyverraktárat Kremencsukban, és az ott tárolt lőszerek felrobbanása okozta a közeli bevásárlóközpontban keletkezett tüzet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG