Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor útjai kifürkészhetők


A miniszterelnökök, államfők külföldiekkel történő tárgyalásainak gyakoriságából is le lehet szűrni következtetéseket. Orbán Viktor személyes tárgyalásait ábrázoltuk 2010 óta. Vlagyimir Putyin az uniós vezetők közül jó eséllyel Orbánhoz beszél a legtöbbet közvetlenül. De Orbán más, környékbeli illiberális vezetőkkel is igyekezett erősíteni a kapcsolatát.

Az államok legfőbb vezetőinek nemzetközi találkozóit, különösen külföldi útjaikat mindenhol megkülönböztetett figyelem övezi. Ilyenkor jellemzően olyan fontos kérdésekről tárgyalnak, hogy legalább az egyik ország a lehető legmagasabb szinten szeretné képviselni az álláspontját. De nem lényegtelenek a pusztán diplomáciai barátkozásként felfogható, rövid udvariaskodásokból álló találkozók sem.

A külföldi vezetőkkel történő legmagasabb szintű tárgyalások számából arra is lehet következtetni, hogy mennyire foglalják le a belföldi ügyek az adott államfőt. Akinek sok dolga van otthon, annak általában muszáj hátrébb sorolnia a halaszthatóbb külföldi viziteket.

Amelyik vezetőnél viszont valószínűnek tűnik, hogy hamarosan kikerül a hatalomból, azzal más államok vezetőinek éri meg kevésbé találkozni.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a találkozók alapján kirajzolódik az adott vezető külpolitikai fókusza. Általában egyébként az országok diplomáciája is úgy működik, mint a kereskedelem: a környező országokkal lényegesen intenzívebb a kapcsolat, mint a távolabbiakkal.

Emellett az országok fejlettsége, mérete vagy történelmi öröksége is számít; például a vallási vagy az egykori gyarmati kapcsolatok is erősen módosíthatják a diplomáciai kapcsolatok szorosságát.

Ne nyaraljanak közpénzből
Szerte a világon komoly ösztönzőt jelent a politikusoknak, hogy a privát légyottjaikat, nyaralásukat, üzleti ügyintézésüket bizalmas diplomáciai küldetésnek álcázzák. Magyarországon is voltak bőven furcsa, diplomáciainak kiszámlázott túrák, a leghíresebbről talán a fideszes Lázár János, titkos kísérője és az ügyben adatokat kérő régi Origo.hu kirúgott főszerkesztője tudna mesélni.


Orbán Viktor diplomáciai találkozóinak összegyűjtésekor csak a személyes találkozásokat számítottuk találkozónak, illetve az olyan nagy, többé-kevésbé rendszeres, több résztvevős találkozókat sem számítottuk ide, mint például az Európai Unió Tanácsának megbeszélései.

Ez alapján az látszik, hogy Orbán Viktor viszonylag sokat utazott a járvány kezdetéig, és elsősorban a közelebbi országok képviselőivel beszélget.

De az is észrevehető, hogy Orbán Viktor valóban sokat egyeztet az általa mintaként beállított illiberális rendszerek vezetőivel: a kicsit távolabbinak számító azeri, kínai vagy orosz államfővel.

Külön ábrázoltuk az egymást rendszeresen körbelátogató környékbeli illiberális partnerekkel történt találkozókat. Ez alapján látszik, hogy Orbán Viktor viszonylag stabilan tartja a személyes kapcsolatot is előbbiekkel.

A Magyarországon szökésben lévő észak-macedón Gruevszki, a bolgár Boriszov vagy az izraeli Netanjáhú azóta kiesett a hatalomból, helyettük viszont bekerült a körbe a boszniai szerbeket több évtizede vezető Milorad Dodik.

Alekszandr Lukasenkával pedig Orbán Viktor nem sokkal azelőtt igyekezett volna mélyíteni a kapcsolatát, hogy a belarusz politikus helyzete végzetesen megingott belföldön is. A jó kapcsolat fennmaradását azért jelezheti, hogy magyar vízummal fogták el tavaly Lukasenka egyik bizalmasát az EU-ban.

Meg lehet figyelni azt is, hogy a magyar miniszterelnök illiberális szövetségeseivel gyakrabban tárgyal a másik fél országában. Ez biztosan nem azért van, mert ezek az országok átlagosan nagyobbak vagy gazdagabbak Magyarországnál.

A Vlagyimir Putyinnal történt személyes találkozókat végignézve is az látszik, hogy az orosz elnök sűrűn és folyamatosan egyeztet Orbán Viktorral, gyakorlatilag évente egyszer. Ez annak fényében is érdekes, hogy az EU például Ukrajna lerohanásakor diplomáciailag el akarta volna szigetelni az orosz vezetőt, aki erre meghívást kapott egy uniós országba, Magyarországra.

Vlagyimir Putyin azóta egyetlen más uniós kormányfőt sem látogatott meg egy az egyben történő bizalmas egyeztetés céljából, csak Orbán Viktort. Ez fordítva is igaz volt a közelmúltbeli, háborúveszélyes helyzetig.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG