Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én
Sebesült ukrán katonák a mariupoli acélműben felállított tábori kórházban 2022. május 10-én

Több mint egy órán át győzködte az orosz elnököt a tűzszünetről a német kancellár

Törökország ellenzi a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Az EU további félmilliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának, míg a német kormány azt fontolgatja, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket küld Kijevnek. A brit hírszerzés szerint súlyos veszteségeket szenvedett egy orosz páncélos zászlóalj.

08:19 2022.05.09.

Ungváron találkozott Jill Biden és Olana Zelenszka

Az ukrajnai orosz invázió kezdete, azaz február 24. óta vasárnap először szerepelt a nyilvánosság előtt Olana Zelenszka, az ukrán elnök felesége. Május 8-án egy ungvári iskolában találkozott az amerikai first lady-vel, Jill Bidennel anyák napján. Ukrajnában és az USA-ban ugyanis május második vasárnapján ünneplik az édesanyákat.

Zelenszka szerint szimbolikus, és "bátor tett" volt az amerikai elnök feleségétől, hogy elutazott Ukrajnába, írja a BBC. Jill Biden szerint meg akarta mutatni, hogy az amerikai nép az ukrán nép mellett áll. A pár később beült a helyi gyerekekkel az iskolában papírmedvéket készíteni.

Jill Biden amerikai és Olana Zelenszka ukrán first lady-k találkoznak az ungvári 6-os számú általános iskolánál, 2022. május 8-án.
Jill Biden amerikai és Olana Zelenszka ukrán first lady-k találkoznak az ungvári 6-os számú általános iskolánál, 2022. május 8-án.

08:25 2022.05.09.

Mit jelenthet be Putyin május 9-én?

A győzelem napi mozgósítási felhívás valószínűtlen, de Putyin valószínűleg megpróbálja más üzenetekkel mozgósítani a társadalmat a háború támogatására – vélik szakértők. A háború gyorsan veszítene népszerűségéből, ha általános sorozás indulna, ezért a győzelem napján a szovjet nosztalgiát erősítő, szimbolikus gesztusok várhatók inkább.

Korábbi hírek szerint május 9-ig várta Putyin az ukrajnai győzelmet, azt remélte, hogy a náci Németország feletti győzelem évfordulóján legalább részleges sikert, például a Donbász elfoglalását bejelentheti. Ez biztosan nem sikerült, ami persze nem kell, hogy meggátoljon a győzelmi beszédeket és a sarló-kalapácsos katonai felvonulásokat szerte Oroszországban.

A súlyos katonai kudarcok nyomán olyan feltételezések is felmerültek, hogy Putyin arra használhatja fel az ünnepet, hogy új irányt szabjon Oroszország ukrajnai háborújának. Például, hogy formális hadüzenetet jelent be, ami lehetővé tenné a hadsereg teljes mozgósítását, a tartalékosok behívását. Ez azonban nem valószínű, a részleges mozgósítás vagy a legszegényebbek Ukrajnába csábítása már eggyel inkább. Erről alább olvashat bővebben.

08:43 2022.05.09.

Amerikai cégek többé nem adhatnak tanácsot orosz entitásoknak

Joe Biden és más G7-es országok vezetői vasárnap netes tárgyalást tartottak Zelenszkij ukrán elnökkel, ami után a G7 elköteleződött amellett, hogy kivezetik az orosz olajat a gazdaságukból, írja a Bloomberg. Ezt a lépést az USA, Kanada és az Egyesült Királyság már megtette. Az Európai Unió is előállt egy hasonló tervvel, de azt egyelőre a magyar kormány vétózza, a Mol profitját ugyanis nagyon rosszul érintené az orosz olaj kivezetése lényegében bármilyen időtávon.

Újabb szankciós is bejelentett az USA számos oroszoroszági és belarusz szereplő ellen. Megtiltották például az ameirkai tanácsadó- és könyvelőcégeknek, hogy orosz ügyfeleknek dolgozzanak a jövőben. A jogi irodákra viszont nem vonatkozik ez a tiltás. Emellett például exporttilalmat is bejelentettek bulldózerekre, ipari motorokra, kazánokra vagy épp szellőző berendezésekre, három orosz propagandatévének pedig tilos lesz eladni kamerákat, fényforrásokat vagy mikrofonokat.

10:30 2022.05.09.

Ukrajna szerint orosz rakétacsapások várhatóak

Az ukrán hadsereg arra figyelmeztetett, hogy Moszkva „nagy valószínűséggel rakétacsapásokat” hajt végre az ország elleni háborúban.

A figyelmeztetés közvetlenül a moszkvai győzelemnapi parádé előtt érkezett, hétfőn.

Az ukrán hadsereg vezérkara azt is közölte, hogy Zaporizzsja orosz ellenőrzés alatt álló területein az orosz csapatok elkezdték „a helyi lakosság személyes iratainak lefoglalását, minden ok nélkül”. Ukrajna szerint az oroszok ezzel próbálják rákényszeríteni a helyi lakosságot arra, hogy vegyenek részt az ottani győzelemnapi megemlékezéseken.

Az ukrán hadsereg arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország mintegy 19 zászlóaljnyi taktikai harccsoportot helyezett el az orosz Belgorod régióban, közvetlenül a határ túloldalán. Ez körülbelül 15 ezer katonát jelent, harckocsikkal, rakétaütegekkel és más fegyverekkel. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG