Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna harctéri sikerekről számolt be, jövő héten Bidennel találkozik Zelenszkij


Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök a NATO-csúcson Vilniusban 2023. július 12-én
Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök a NATO-csúcson Vilniusban 2023. július 12-én

Az ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén szólal fel szeptember 19-én New Yorkban. Vizitje során 24 milliárd dollárnyi további támogatás elfogadásáról akarja meggyőzni az amerikai kongresszus tagjait – írta a The Washington Post.

Névtelenséget kérve nyilatkozó illetékesek megerősítették, hogy Volodimir Zelenszkij amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel is egyeztetni fog jövő héten. Mindkét vezető fel fog szólalni kedden az ENSZ- közgyűlésen.

Az ukrán elnök várhatóan arra próbálja majd felhasználni a látogatást, hogy újabb támogatásokról és fegyverszállítmányokról győzze meg külföldi kollégáit.

A The Washington Post információi szerint a vizit egyik fő célja annak előmozdítása, hogy az amerikai törvényhozás 24 milliárd dollár értékű további segítségnyújtást fogadjon el Ukrajna számára, ennek érdekében pedig egyes képviselőkkel és szenátorokkal is tárgyalni fog.

Ez lesz az amerikai és az ukrán elnök első találkozója a júliusi NATO-csúcs óta. Zelenszkij utoljára tavaly decemberben járt az Egyesült Államokban; az volt az első külföldi útja a háború megindítását követően.

Fegyverekről tárgyalhatott Kim Dzsongun Putyinnal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel találkozott, ami nyugati szakértők szerint arra utalhat, hogy Moszkva katonai felszereléseket kíván beszerezni Phenjantól. A két vezető a tervek szerint később újabb megbeszélést fog tartani a kelet-ázsiai sztálinista diktatúrában.

Csütörtökön az ukrán haderő arról számolt be, hogy diadalt arattak a nap folyamán, orosz légvédelmi egységeket semmisítettek meg a már 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten.

Hírszerzési források tájékoztatása szerint az ukrán titkosszolgálat és haditengerészet éjszakai drón- és rakétatámadásában megsemmisült egy katonai létesítmény Jevpatorija közelében.

Műholdfelvételek is igazolják, hogy súlyos károk keletkeztek az orosz Sz–400-as légvédelmi üteg helyén.

3D-nyomtatási technológiával kísérleteznek az ukrán építőmérnökök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Egy nappal korábban egy orosz hadihajót, egy tengeralattjárót és egy hajójavító üzemet értek csapások az Oroszország által bekebelezett fekete-tengeri félszigeten.

Péntek reggel az ukrán hadvezetés bejelentette a Bahmuttól mintegy tíz kilométerre délnyugatra lévő, donyecki Avgyijivka felszabadítását, amelynek során „jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek mind az élőerő, mind a felszerelés tekintetében”.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes már előző nap hasonló nyilatkozatot tett, ezt azonban később visszavonta, mondván, hogy folytatódtak a területen az összecsapások, a helyzet pedig nagyon nehéz, és gyorsan változik.

Egyebek mellett arról is beszámoltak, hogy „részleges sikert” értek el a közeli Kliscsijivka térségében.

Sajtóhírek szerint a Nyugat az utóbbi időben fokozott nyomást gyakorolt Kijevre, hogy mutassanak fel végre komolyabb sikereket a júniusban megkezdett, újabb ellenoffenzíva keretében.

Készült a CNN, a Reuters és a The Washington Post tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG